Реклама / Ads
0| 6495 |12.05.2008 АКТУАЛНО

На панаира е изложено копие , а не оригиналното Панагюрско съкровище

.
На Пловдивския панаир показват първото копие, оригиналът е във витрината на НИМ. Б. Димитров развали рекламата на организаторите на изложението, медиите интерпретирали различно информацията.
 

Недоразумението, което разбуни духовете дошло от интерпретацията на някои централни печатни медии, които широко рекламираха, че посетителите на Пловдивския панаир могат да видят оригиналното златно Панагюрско съкровище. Дори изпълнителният директор Георги Гергов обяви, че това е голямо постижение. Според Божидар Димитров, шеф на НИМ, оригиналът на Панагюрското съкровище от 23- каратово злато не е напускал витрината си в музея и няма да пътува през есента за Испания. Димитров изрази разбиране, че Пловдивския панаир е важно за родната икономика изложение, но то не бива да става за сметка на посетителите на Националния исторически музей. Професор Димитров уточни за Frognews.bg, че не става дума за скандал, а просто за важна разлика, която следва да се прави.  Според него на Панагюрското съкровище са правени копия, предимно в миналото, които са подарявани на държавни ръководители. Националният исторически музей имал договори с определни туроператорски фирми и те били изненадани първоначално, че техните клиенти нямало да видят оригинала. Поради тази причина професорът направил уточнението, за да защити интересите на НИМ - сподели още той за Frognews.bg. В днешно време се правели копия на ритона от Панагюрското златно съкровище, които президента Георги Първанов подарявал. Около 16 май сомелиерите имат събиране и там щяло да се появи друго копие на съд от съкровището - фиалата с диаметър от 25 сантиметра, която вече била измайсторена от златари. Първоначално организаторите на панаира излязоха със следната информация - "Гостите на пролетното изложение ще имат шанса да видят уникална антична находка - Панагюрското златно съкровище." Съкровището или по- скоро неговото първо копие пристигна в панаирния комплекс при засилени мерки за сигурност и бе експонирано в палата 6. Малко след това организаторите обявиха, че съкровището заминава за Сарагоса, Испания, за да бъде показано в българския павилион на Световното изложение. Всъщност подвеждащата информация е насочена предимно към чужденците, които посещават панаира. Но и много по- неосведомени нашенци всъщност си мислят, че това е оригиналът. Но не е. Поради простата причина, че се намира в Националния исторически музей в столицата. От Пловдивския панаир заявиха за Frognews.bg, че объркването се е получило заради различната интерпретация на събитието и разликите в поднесената информация от страна на някои медии.

 

 Оригиналното Панагюрско златно съкровище се състои от 9 различни по форма златни съдове - 7 ритона за вино, една амфора и блюдо за храна. Общото им тегло е от 6 килограма и 164 грама. Златните предмети са изработени от 23- каратово злато в малоазийския град Лампсак по времето на елинистичната епоха. Сервизът е бил собственост на неизвестен тракийски владетел, предполагат археолози. Съкровището е открито на 8 декември 1949 година от трима братя, които копаели глина за панагюрска керемидена фабрика. Показвано е в над 40 държави по цял свят. Очаква се след като професор Божидар Димитров хвърли светлина върху това, че на Пловдивския панаир не е изложен оригиналът, вниманието и интереса към експозицията с първото копие в палата 6 да намалее значително. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6703 |12.05.2008 Мечките от Белица отиват на лекар . 5| 9230 |10.05.2008 Започва голямото търсене на дивата природа в Европа . 0| 5449 |09.05.2008 Мърдок, Джон Маккейн и Робърт Дауни са най- влиятелни личности . 2| 5213 |08.05.2008 Английската банда Transglobal Underground отново забива у нас.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads