Реклама / Ads
0| 5618 |30.06.2015 АКТУАЛНО

Парамов предрече пред Фрог, че Гърция ще поиска нова спасителна финансова програма

.
Гръцкото правителство е изпратило официална молба до Европейския механизъм за стабилност (фонда ESM) за нова двугодишна спасителна финансова програма. Агенция "Блумберг" цитира свой източник от кабинета на гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде БНР. Още вчера финансовият експерт Кольо Парамов единствен предрече пред Фрог нюз подобен сценарий.
 

Молбата е за споразумение с фонда ESM (постоянно действащия европейския спасителен механизъм), което да покрие финансовите нужди на страната за двугодишен срок и паралелно с това властите в Атина настояват за преговори за преструктуриране на гръцкия дълг. Гърция остава на масата за преговори, се подчертава в изявление от кабинета на Ципрас, и ще продължи да търси приложимо решение за оставане в еврозоната.

 

От гръцка страна заместник-председателят на парламента Алексис Митропулос съобщи, че до края на деня премиерът ще поеме инициатива за възстановяване на преговорите с кредиторите. Медиите съобщават,че Ципрас очаква официална позиция на председателя на Еврокомисията. Междувременно шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че финансовите министри от еврозоната ще обсъдят молбата на гръцкото правителство на извънредна телеконферентна среща от 20:00 ч.

 

На извънредна телеконферентна среща на Еврогрупата тази вече от 19:00 ч. брюкселско време (20:00 ч. наше време) ще се обсъди молбата на гръцкото правителство, получена днес следобед, написа Дейселблум в туитър без да дава по-нататъшни детайли.

 

Новината идва часове преди Атина да изпадне в неплатежоспособност, ако до края на деня (01:00 ч. наше време на 1-ви юли) не покрие задължение към МВФ за около 1,6 млрд. евро.

 

Според агенция Ройтерс не е ясно какъв ще бъде отговора на този последен опит на властите в Атина да излязат от безизходното положение с техните международни кредитори.

 

По-рано финансовият министър Янис Варуфакис обяви, че Гърция няма да направи плащането от 1,6 милиарда евро към Международния валутен фонд, чийто падеж е днес. Варуфакис обаче остава обнадежден за постигането на споразумение в последния момент с кредиторите на страната.

 

Министерството на финансиите опроверга слуховете за ограничаване на теглене на пари в брой от 60 на 20 евро на ден, както и че пенсиите и заплатите ще се изплатят в пълен размер.

Коментарите в Атина потвърждават информацията, че и двете страни са готови на компромис. Медиите съобщават, че има вероятност още тази вечер премиерът Ципрас да замине за Брюксел.

 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е направил ново предложение към Атина късно снощи, но до момента няма официален отговор от управляващите от СИРИЗА.

 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обмисля последното предложение на Европейската комисия, съобщава всекидневникът "Катимерини", цитиран от Ройтерс. Според вестника офертата "в последния момент" на Брюксел включва облекчения по дълга през октомври и промени в помощите за най-бедните гърци, но най-вече подкрепа за програмата "пари срещу реформи" на референдума в неделя.

 

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че намирането на решение на гръцката дългова криза не е задача на Русия, а на Атина и кредиторите ѝ. Това си е проблем на Гърция, подчерта Песков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9517 |25.06.2015 Коритаров пред Фрог: Русия може да покаже мускули, но това не бива да ни безпокои . 0| 6240 |19.06.2015 Осман Октай пред Фрог: Борисов отхвърли проекта ни за ромите, Европа го прие . 34| 5374 |14.06.2015 Палатков лагер на униформени изникна пред НС . 15| 6890 |08.06.2015 Коритаров пред Фрог: За корупцията на високо има само мъглявина от подмятания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads