Реклама / Ads
10| 8300 |17.06.2010 АКТУАЛНО

Парламентарна градушка удари Дянков, но бюджетът мина на първо четене

.
Истинска градушка от нападки се изсипа днес в парламента над финансовия министър Симеон Дянков по време на дебатите за актуализиране на бюджета. Сидеров също поряза амбициите на ГЕРБ, като "помоли" финансовия министър да не закача бюджета на ДАНС. Костов и Мартин Димитров подкрепят Дянков, защото е гарантирал стабилно ДДС.
 

Въпреки всичко, актуализираният бюджет мина на първо четене в пленарната зала. От 171 депутати в залата 120 го подкрепиха, а 51 народни представители гласуваха против. От ГЕРБ, Синята коалиция и Атака дадоха гласовете си „за", а Коалиция за България, ДПС и независимите депутати бяха против.

Намаляването на фискалния резерв е превантивна мярка, а не цел на актуализацията на Бюджет 2010, заяви финансовият министър Симеон Дянков при представянето на закона в парламента.В него се залага дефицит на касова основа от 4,8% и от 3,8% на начислена основа. Общо разходите ще са с 2,164 млрд. лева повече от приходите. Очаква се икономическият растеж да бъде 1%.

Ето какво още каза Симеон Дянков пред депутатите: „Предложената промяна на минималния размер на фискалния резерв в проекта на закона за изменение и допълнение на държавния бюджет от 6,3 млрд. лева на 4,5 млрд. лева не следва да се разглежда като заложена цел за размера на показателя в края на годината.

При определянето на минималния размер се цели да се осигури гъвкавост при бюджетното изпълнение, тъй като върху размера му влияние оказват както бюджетното салдо, така и операциите по вътрешния и външния дълг, постъпленията от приватизация и други операции в частта на финансирането. Важно е да се подчертае, че финансирането чрез фискалния резерв до определени граници няма да окаже съществено влияние върху стабилността на валутния борд, тъй като при новите параметри, заложени в настоящия бюджет, резервът запазва нивата си от 2007 г., които са най-високи спрямо предходни години от въвеждането на паричния съвет.

Като превантивна мярка на източници за финансиране е заложена и опцията, възможността за допълнително емитиране на държавни ценни книжа в размер до 2 млрд. лева. В предходния бюджет през декември бяхме заложили 1,2 млрд. лв. Предложения за промени са направени съответно и в лимитите на държавния дълг, като максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет, е увеличен до 3,5 млрд. лева”.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е ротационен председател на комисията за ДАНС разкритикува актуализацията на бюджета. Той помоли ГЕРБ да преразгледа предвидените съкращения в агенцията, тъй като от началото на годината в този си състав тя е извършила изключително полезни акции.

Съвсем очаквано БСП разкритикува актуализацията на бюджета и отново обвини министър Дянков, че е безпомощен да се справи с кризата.Червените са категорични, че няма да подкрепят актуализацията.

Представеният днес за актуализация бюджет е необясним за мен, защото само до преди няколко месеца министърът на финансите обяснява, че този, който мнозинството гласува в края на м.г., е най-добрият бюджет в ЕС, иронизира Станишев финансовата политика на ГЕРБ..

Иван Костов и Мартин Димитров - председатели на Синята коалиция, на свой ред заявиха, че подкрепят актуализацията, но при няколко условия, които трябва да бъдат включени в при гласуването.
 
"Днес България стигна до последното кръстовище, последната възможност да поеме по правилния път – пътят на излизане от кризата. Другият път, който беше зададен от тройната коалиция, води към тежка криза, води към Гърция, към Румъния. Сега ситуацията е управляема – утре няма да можем да върнем времето назад", каза Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция.

Според него раздутите разходи от предишното правителство продължават да стоят и този проблем не се решава. Трябва да бъде поставена национална цел на България – бюджетът трябва да бъде балансиран или широко балансиран, смята Димитров. Синият лидер бе категоричен, че всичко трябва да бъде насочено в тази посока. От Синята коалиция ще предложат в актуализацията на Бюджет 2010 да бъде записано, че дефицитът по европейската методология трябва да бъде под 3% от БВП, иначе рискуваме с какви ли не искания на какви ли не производители. "Трябва да има ясни граници, докъде ще се стига. Не трябва да се увеличат данъците и ако трябва да похваля с нещо правителството е именно, че данъците не бяха увеличени в тежки ситуации", отбеляза Мартин Димитров. Но от Синята коалиция искат гаранции, че данъците няма да се увеличават и през 2010 г., 2011 г. и 2012 г. Другата много важна цел трябва да бъдат европейски заплати, категоричен бе Димитров. Според синия лидер най-големите министерства не си намаляват разходите, като цитира някои министри, които са отказали орязване при тях. Димитров смята, че трябва да бъдат направени оценки на всички разходи и да се види дали например МВР няма излишна администрация, защото място за спестявания има. Това важи за Министерството на отбраната, дори и за Министерството на труда и социалната политика. Според Димитров е по-добре държавните служители да си плащат осигуровките – по-добре тази реформа, отколкото да бъдат намалени заплатите, отбеляза Мартин Димитров. "Винаги ще дават огромни заеми на Германия, но въпреки това Германия прави огромни съкращения на бюджета, защото това е единственият правилен път за излизане от кризата, а България прави точно обратното", възмути се синият лидер. Димитров изрази недоумението си защо се дават 116 млн. лв. на тютюнопроизводителите. Мартин Димитров призова НС между първо и второ четене да се обмислят много сериозно мерки за намаляване на разходната част на бюджета, иначе, вместо да излезем от кризата.

Лидерът на ДСБ Иван Костов на свой ред заяви, че ще гласува "за" актуализацията на бюджета, предложен от ГЕРБ, само ако управляващите гарантират запазване на данъчния процент. От РЗС очаквано няма да подкрепят идеите на Симеон Дянков.

"Синята коалиция по никакъв начин не е участвала в намирането на решенията за тази актуализация. Това е бюджет на ПП ГЕРБ и на нейното правителство. Това каза при обсъждането на проектопредложението за актуализация на държавния бюджет съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов. Синята коалиция ще подкрепи актуализацията на бюджета, тъй като са запазени данъчните ставки. Рискът за актуализацията е прекомерният дефицит в края на годината. Трябва да се направи всичко възможно, да не се допусне прекомерен дефицит, защото това ще доведе МВФ и ЕК, коментира Костов.

Трябва да се направи всичко възможно да не се допусне прекомерен дефицит. Ако трябва - да носят лична отговорност всички, заяви Костов. Настояваме за 2010 г. да бъдат съкратени всички неефективни административни и териториални структури и да бъдат преструктурирани всички министерства и ведомства, където се налага, каза депутатът. Според него не трябва да се правят никакви изключения, независимо как се нарича ведомството – дали е МВР или някое друго. Настояваме да се направят промени в устройствения закон за бюджета и да се премине към изчисляване на бюджета по методиката на Евростат, каза Костов. Предлагаме да се предвидят законови промени, които да подобрят приходите от НАП и Агенция „Митници”. Събираемостта върви, когато има голям внос и се облага вноса, коментира той и поиска да се предложат мерки за стимулиране на вътрешните и чуждестранни инвеститори.

Сините настояват в актуализацията на бюджета да бъдат представени промените в бюджета на НЗОК и да се види дали няма да се наложи и актуализация на бюджета на НОИ. Да се завишат с 54 млн. лв. заложените разходи за лекарства и диагностична дейност към Министерството на здравеопазването, поиска Костов. По думите му съкращението сега ще засегне дейността на ведомството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5967 |19.02.2009 Финансовата криза удари и Walt Disney . 1| 5783 |22.01.2009 Кризата удари и Холивуд, масови съкращения . 0| 5803 |29.05.2008 Вирусен червей удари компютрите . 0| 5732 |07.05.2008 Картина на Клод Моне удари рекорд от 41 млн. долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads