Реклама / Ads
2| 5552 |30.10.2007 АКТУАЛНО

,,Пърпълно” шоу на софийска земя

.
Легендите на хардрока Deep Purple за втори път ще взривят българските си фенове, но този път в София в зала ,,Фестивална” на 1-ви ноември. Билети, както се очакваше, вече няма, а ,,пърпълите” обещават на своите почитатели по-зрелищно шоу от миналия път.
 

Групата пристига в състав Иън Пейс, Роджър Глоувър, Стийв Морс, Дон Еъри и легендата Иън Гилън. Концертът им в България е част от световно турне, започнало през 2006 г., а поводът е първият рожден ден на най-популярно рокрадио в страната – ,,Z-rock”. След концерта си в България, ,,пърпълите” отлитат за Сараево, Босна и Херцеговина.

 

Надали има български рокаджия от по-старото поколение, който да не е имал поне една плоча на ,,Дийп Пърпъл” по Татово време, купена нелегално от ,,моряците”. Докато Ричи и компания са забивали в Лондон, Калифорния и Монтрьо обаче българинът само е чувал от приятели за тези световни събития в музикалния бизнес. Западното влияние, което проповядва групата от 1968 година, та до днес, се е превърнало в своеобразна школа на поколения музиканти. Макар и групата да претърпява редица метаморфози през годините, тя запазва специфичния си стил на здрав хардрок, изпълнен с хармонично разстроени китари. Пърпъл успява да запише цели 18 студийни и 32 концертни албума. През всичките 39 години от създаването на групата, съставът й се сменя цели 7 пъти, докато не се стигне до днешния формат, в който единствено барабанистът Иън Пейс е свирил неотлъчно с марката ,,Пърпъл”. Последният пионер, който се отцепи е клавиристът Джон Лорд. С времето през бандата са минали редица легендарни музиканти и певци, сред които Глен Хюз, Дейвид Ковърдейл, Джо Сатриани и Джо Лин Търнър. Част от напусналите ,,пърпъли” създават нови, сходни по звучене състави - ,,Раинбоу”, ,,Уайтснейк” и ,,Дио”. Неминуемо трябва да споменем тук и за огромния принос на Ричи Блекмор – Човекът-Пърплъл. Виртуозният китарист, заедно с колегата си Джон Лорд, композира и създава шедьоври, които изпълнени от него заучат уникално. Музикантът дори има собствена серия на произвеждани китари в гиганта ,,Фендър”, а колекцията му от инструменти е сред най-яките в света. Китаристът обаче може да бъде доволен, че музикалните му ,,симфонии” сега се свирят от страхотния Стийв Морс.

purple.jpg

За феновете им в България, които вече са си купили билети за зала фестивална остава само едно – да преживеят феерията Пърпъл”, да изслушат ,,Smoke on the water”, ,,Burn”, Child in time” и още много от любимата музика на поколения.

Автор: Васил Василев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6454 |29.10.2007 Ексцентричният Митьо Пищова не пропусна и тези избори . 0| 6222 |29.10.2007 Негово светейшество патриарх Максим навършва достолепните 93 години . 2| 15811 |27.10.2007 Избори или бране на гъби - всеки преценява сам . 0| 5636 |27.10.2007 Огненият ад в Калифорния продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads