Реклама / Ads
156| 12559 |11.03.2012 АКТУАЛНО

Първанов е най-големият интригант в държавата

.
Огнян Стефанов - Огнян Минчев
Има милиционерски заговор срещу Бойко Борисов и правителството – да се обсъждат глупости и идиотщини, а съществените проблеми да се подминават. Такава е и ситуацията с бонусите сега. Те са една фалшива тема за отвличане на вниманието от основните проблеми.
 


Това заяви по ТВ 7 в предаването на Люба Кулезич” политическият анализатор Огнян Минчев, който коментира актуалната тема за капаните пред властта заедно с издателя на в.”Торнадо” и сайта “Фрогнюз” Огнян Стефанов.

 

Минчев е категоричен, че две неща пречат сериозно на Бойко Борисов на този етап. Първо, това е външният кръг – слабата държава и необходимостта от създаването на нов елит, който да създаде нови ценности и нова държава. Второ – пречи му собственият кръг, от който Борисов е зависим и не може да се откъсне от тези зависимости.

 

Волята, която упражнява Борисов, не е достатъчна, той гаси пожари, но няма стратегии, обясни Огнян Минчев.

Според него Борисов е сам  и гаси сам пожарите, защото не разполага с екипи и структури на управленско ниво, които да му помагат.

 

Три-четири години не са достатъчни, за да пребори вътрешната зараза, която е обхванала ГЕРБ, смята журналистът Огнян Стефанов. Става въпрос за т.нар. "хайверен синдром". Фалачи навремето предупреди, че "хайверената левица" съсипва Италия. Оялите си, разбогатели кръгове в ГЕРБ разяжда партията отвътре. 

Според него средният ешалон се е окупирал и извлича ползи за себе си, а после Борисов трябва да им оправя гафовете. Има депутати, които не са се изказали нито веднъж за три години, семпли и сиви са, но като се приберят в изборните си райони минават през чаршията със самочувствието на барони. Тези хора произвеждат негативи, които вредят на управлението, категоричен бе Стефанов.

 

Огнян Минчев на свой ред припомни, че задкулисните номера срещу властта не са от вчера. Те са известни, както се знае и кой след кого следва.

 

България се управлява от олигархична система и се редуват популистки и коалиционни правителства. Тоест, сега се задава коалиционно управление от 3, 5 или 7 партии, като при такава власт се краде най-сладко и не се знае кой плаща, предупреди политологът.

 

Знае се и кой пие, и кой плаща. Плаща целият народ, а пият само олигарсите и избраните, допълни Огнян Стефанов.

 

Той смята, че големият проблем е, че години наред отказваме да признаем открито, че действа мафия във всички области. А досега няма нито един опит да се напише Бяла книга за престъпленията на управляващите.

 

Гостите на Люба Кулезич не подминаха и една от най-актуалните политически теми – двубоят между Станишев и Първанов.

 

Станишев говори неадекватно, втвърдява се, за да оцелее от интриганта Гоце Първанов. Дали ще се справи с тази битка, все още не е ясно, защото Първанов е главният интригант на републиката, смята Огнян Минчев.

 

Първанов е срещу Станишев, за да превземе Позитано 20, но той е и срещу Борисов, за да превземе и Министерски съвет. Обикаля страната, събира хора и прави срещи, без да се знае в качеството на какъв действа. Чете морал и отправя обвинения по всякакви теми. В средите на БСП дори се говори, че вече раздава министерски постове и се изявява като бъдещ премиер. Когато Първанов говори за морал все едно казва, че като ловец много обича животните да ги убива,  коментира още Стефанов.

 

На всички трябва да е ясно, че Първанов 30 години се е занимавал с Димитър Благоев и с лов на вълци. Приказките и манипулациите му могат да хващат дикиш, но като цяло хората разбраха, че големият му проблем е, че изпусна властта и сега не може да се вози на Мерцедес, пазен от НСО. Затова е преминал към настъпление, обясни политологът.

 

Журналистът Огняна Стефанов пък предупреди, че Георги Първанов не трябва да бъде подценяван, защото има подкрепата на мощен олигархичен кръг, с голям финансов ресурс. А в същото време той е изключително удобен вариант за тези олигарси.

 

Сценариите за рутенето на властта у нас години наред са едни и същи, само че сега ще искат да пречупят Борисов и да го направят част от някаква бъдеща нова коалиция. Организираната престъпност е друга тема, която крие капани за кабинета. Тя е част от фасадата на българската олигархия и затова не може да бъде изчистена. Престъпността е свързана с българската олигархия, категоричен е Огнян Минчев.

 

Именно темата за несправянето с организираната престъпност подкопава доверието към ГЕРБ, която обеща пред избирателите да пречупи мафията, припомни Стефанов. Според него тези закани не се сбъдват на този етап. Трите знакови дела  - “Наглите”, “Киларите” и “Октопод”, буксуват и не се знае как ще завършат, каза журналистът.

 

Политологът Огнян Минчев изрази убеденост, че олигархичната система в България съществува заради енергийната зависимост на страната ни от Русия. Той е категоричен, че руският енергиен монопол възпроизвежда корупцията у нас.

 

Гостите на Люба Кулезич предупредиха премиера Борисов, че за да избегне капаните не е нужно да се харесва на всички и не трябва да се поддава на подкуп или зависимост дори и за пет лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 9890 |09.01.2012 Съветниците на Първанов- на трудовата борса . 12| 6113 |31.08.2011 Хора на Първанов питат кой да е лидер на БСП след януари 2012 г. . 30| 13043 |24.08.2011 Едипов комплекс тресе Първанов . 30| 6298 |21.05.2011 Г. Първанов: Етническото напрежение е опасен сценарий за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads