Реклама / Ads
12| 6156 |13.02.2015 АКТУАЛНО

Първи на Балканите сме по изтичане на мозъци към Острова

.
Между 10 и 15% от завършващите средно образование българи всяка година избират да продължат обучението си зад граница, сочи статистиката на Световно образование. Това означава, че тази година се очаква около 6000 зрелостници да заминат да следват в чужбина.
 
България е номер едно по износ на студенти във Великобритания сред държавите от Балканския полуостров. Общо 6550 наши младежи следват в британските вузове, отчетоха вчера ръководителите по проект „Световно образование". С тази цифра страната ни бие съседките ни Гърция, Румъния и Турция по изтичане на млади мозъци.

До момента 2130 българи са подали документи да се обучават на Острова, което е с 30 кандидатури по-малко от миналата година, когато са кандидатствали 2160 ученици", съобщи консултантът по проекта Светлан Данев, предава „Монитор“. Той обясни спада с демографската криза и по-малкото зрелостници, които излизат от училищата тази година.

Някои факултети от топвузове в Англия не признават българските дипломи, което прави невъзможно кандидатстването на наши ученици там. Причините са субективни, обясниха консултантите. Основните аргументи на висшите училища обаче са свързани с това, че в програмите на българските школа няма достатъчно заложени часове по математика, химия, физика и биология. Така българските първокурсници идват неподготвени за следването.

Завишените изисквания на западните университети към кандидатите от последните две години превръща качеството на средното образование и оценката от матурите в решаващ фактор за прием в чужбина. Университетите във Великобритания вдигат летвата при приема на кандидатите и реално само отличниците имат шанс да бъдат приети. По статистика на „Световно образование", над 90% от провалените кандидатури са заради получени по-слаби оценки от матурите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5305 |05.09.2014 Тайна ВИП-връзка между първите мъже в държавата . 118| 15761 |10.06.2014 ТУК е цялото слово на Станишев: Загубихме тези избори, признавам, не са първите . 0| 7129 |10.01.2014 Румънец се прочу от първия ден на Острова . 16| 5797 |11.12.2013 ЧЕЗ изтегли първия печеливш в играта „Академия Енергия“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads