Реклама / Ads
1| 6973 |04.11.2008 АКТУАЛНО

За първи път в България изложба на Пабло Пикасо

.
86 творби на Пикасо ще бъдат изложени в продължение на три месеца в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Изложбата включва и фотографии на самия Пикасо, дело на френския фотограф и приятел на маестрото Люсиен Клерг.
 

„Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо” – така е озаглавена първата изложба в България на великия живописец, график, скулптор и керамик.

От 17 декември тази година до 15 март 2009 г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъдат показани неговите произведения, придружени от 25 уникални фотографии.

lice_19721_picaso.jpgПървата изложба на именития художник в България е организирана от Barouh and Partners („Барух енд Партнерс”) с финансовата подкрепа на М-Тел.

Пикасо е следващото име след Леонардо да Винчи, на чиито произведения България ще се наслади.

Подборът – резултат на близо годишния труд на испанската кураторка Мариса Оропеса и на комисаря на изложбата Еми Барух, се състои от 86 творби, които са събрани на едно място за първи път в света.

Творбите са притежание на няколко от най-значимите колекции с произведения на Пабло Пикасо в Малага, Барселона и Мадрид.

Осемдесет и шестте творби на Пикасо попадат в няколко раздела: графика (44 произведения); керамика (18 творби); живопис (масло), акварели, офсет, текстил, смесена техника, рисунки (24 експоната).

Според Еми Барух една от най-интересните творби в колекцията е Портрет на Пол – първородният син на Пикасо. Става въпрос за живописна творба, която рядко напуска Испания. Тя е притежание на испанското Министерство на културата и досега е била показвана само два пъти – през 2003 г. в Барселона и през 2004 г. в Париж. Картината е рисувана през 1922 г. и Пабло Пикасо не се разделя с нея до края на живота си.

Най-голямата картина, която ще бъде показана в София, е живописното платно Мускетарят със скръстените ръце. Нейните размери са 116х89 см.praznikut_19561.jpg

Най-малката творба е озаглавена Стрък цветя, цветни маслени пастели, с размери 21х8,5 см.

Най-скъпият експонат е оценен над 7,5 милиона евро.

Изложбата ще включва и изключително интересна колекция с фотографии на самия Пикасо, дело на френския фотограф и приятел на маестрото Люсиен Клерг. Те ще позволят на посетителите да надзърнат едновременно в света на човека и на артиста Пабло Пикасо – в семейната му среда, в творческия процес, в неговия публичен и социален живот.

Организаторите са подготвили различни съпътстващи събития, които предстои да бъдат обявени. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 19025 |03.11.2008 Рога от една изложба . 6| 6104 |28.10.2008 International Herald Tribune: Има опасност България да стане поучителният разказ за ЕС . 10| 6851 |20.10.2008 България и българите през погледа на чуждите медии . 6| 9119 |30.09.2008 Подарък за столичани в златна възраст от в. „Трета възраст” и ХИЛД България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads