Реклама / Ads
3| 8551 |24.01.2009 АКТУАЛНО

За първи път показват регистър на загиналите фински войни в България

.
На 27 януари от 17 часа в сградата на ДА “Архиви” на ул. “Московска” 5 ще бъде открита документалната изложба “90 години дипломатически отношения между България и Финландия”
 

 

 
Дипломатическите връзки между Финландия и България започват през 1918 г. с българското признаване на независимостта на Финландия и продължават с Двустранния мирен договор за мир и приятелство между Царство България и Република Финландия, подписан в Берлин на 21 май 1918 г. Оттогава и до днес двустранните българо - финландски отношения не са прекъсвани, дори и в периода на Втората световна война.
Гости на Държавна Агенция “Архиви” ще бъдат генералният директор на Националния архив на Финландия професор Юси Нуортева и представителката на архивите на страната г-жа Кристина Форсел, които носят със себе си ценни оригинални документи, част от тях ще бъдат включени в експозицията. На официалното откриване на изложбата са поканени  писателят Антон Дончев, чиято книга “Време разделно” наскоро бе публикувана във Финландия, както и олимпийският медалист от Хелзинки (1952)  Борис Георгиев - Моката, спечелил първия олимпийски медал за България, чиито снимки,  съхранявани днес в Музея на спорта в Хелзинки, също ще бъдат показани.   
Изложбата ще бъде открита от д-р Боряна Бужашка, председател на Държавна агенция “Архиви” и професор Юси Нуортева, генерален директор на Националния архив на Финландия. Поканени са  посланици на европейски държави, представители на дружеството за сътрудничество и приятелство между България и Финландия, историци,  филолози скандинависти, общественици.
Документите, представени в юбилейната изложба, чиито оригинали се съхраняват в Централния държавен архив, разкриват основните насоки, интензивността и особеностите на двустранните политически, стопански и културни отношения между двете държави през XX в. по-специално в годините на Втората световна война (1939–1945): търговските спогодби и характера на стопанския обмен през 30 - те години на ХХ в., популяризирането на българската култура, изкуство и литература, посещения на делегации на държавно, правителствено, парламентарно и партийно ниво във Финландия и в България, връзките между българската и финландската комунистически партии (1947–1989), откриване на лекторат по български език във Филологическия факултет на Хелзинкския университет (1971), основаването и дейността на финландско - българските дружества в Хелзинки и София.
В експозицията ще бъдат показани документи, които свидетелстват за връзките между българския и финландския народи. Сред тях безспорен интерес представляват документите за участието на Трети финландски стрелкови батальон от Имперската лейбгвардия в Руско-турската освободителна война (1877-1878) и по-конкретно в битката срещу турците при Горни Дъбник. За първи път Държавна агенция “Архиви” ще има възможността да покаже специално донесения от Финландия регистър на финските войни, както и документи, свързани с войната от архива на Финландските гвардейци, като “Общ Енорийски регистър 1877-78 г.”, Списък на починалите 1877-78 г., Списък на личния състав на батальона, Списък на ранените, убити в сражение и починалите от Трети финландски стрелкови батальон от Имперската лейбгвардия по време на кампанията от 1877 г., оригинални снимки на финландски гвардейци, взели  участие във войната (1877-1878). 
Част от експозицията е посветена на най - известния финландец в България, генерал Казимир Г. Ернрот (1833-1913) офицер на руска служба, пряк участник в изграждането на Съвременна България като български военен министър в правителствата на Драган Цанков (1880) и Петко Каравелов (1880–1881) и министър-председател и министър на външните дела на Княжество България (27 април – 1 юли 1881).
Ще бъдат експонирани и документални материали за Алексей Апостол (1866-1927) най-известният българин във Финландия, който достига до чин майор и става главен диригент на финландските военни музиканти. Изложбата е организирана с участието на Националния архив на Финландия и Архива на Министерство на външните работи на Република България.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4979 |03.12.2008 Станишев не дойде на панаира на книгата, показват 5000 руски издания . 0| 7248 |08.11.2008 Мила Йовович играе алкохоличка в първия филм на Уилям Мейси . 1| 6962 |04.11.2008 За първи път в България изложба на Пабло Пикасо . 0| 5016 |15.09.2008 Консумацията на алкохол скочи след първия звънец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads