Реклама / Ads
2| 6371 |06.05.2019 АКТУАЛНО

Първият ден на храбростта - през 1880 г., прекъсва 1947, възстановява се 1993 г.

.
Цар Борис Трети поздравява опълченци на парада през 1939 г.
Ще обърнем поглед към историята, свързана с честването на 6 май. С указ на княз Александър Батенберг 6 май е обявен за Празник на кавалерите на Ордена за храброст и отбелязан за пръв път през 1880 г.
 

До 1947 г. се чества като Ден на храбростта и празник на войската, на който се извършва водосвет за здраве на христолюбивото воинство и се прави помен за загиналите по бойните полета.

 

По време на комунистическия режим празнуването му е прекратено, възобновява се през 1993 г. с постановление на правителството от 27 януари, а от 1999 г. е и неработен ден.

 

Най-старият запис на Гергьовски парад, който се пази в Златния фон на радиото, е от 6 май 1941 г., когато на площад „Св. Александър Невски“ цар Борис III прави преглед на военните части и поздравява юнкерите от Военното на Негово Величество училище. Епохата намира отражение в обстоятелството, че в парада участва и представителна германска военна част.





Отбелязването на Деня на храбростта и празник на Българската армия ще започне от 9.00 ч. с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от патриарх Неофит.

 

По традиция празникът ще бъде отбелязан с Гергьовденски военен парад в София. Той ще започне в 10.00 ч. на площад "Княз Александър I", съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

 

Във военния парад ще участват над 1000 военнослужещи от Въоръжените сили, 48 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски и зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, и десет вертолета и самолета от състава на военната ни авиация. На площада ще премине и ретротехника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата ще могат да разгледат образци на военна техника на Сухопътните войски, на статичен показ на ул. "Княз Александър I", а който проявява интерес към службата в редиците на Българската армия ще може да получи информация на щанда на Централното военно окръжие - част от националната кампания "Бъди войник".





Военният парад ще бъде командван от заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов. В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и десет представителни блока с бойните знамена на - Военната академия "Георги Стойков Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк - Смолян от състава на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Службата "Военна полиция".


При изпълнението на националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

 

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

 

В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от Българската армия. Официални гости ще са заместник-министърът на отбраната на Република Северна Македония Беким Максути и директорът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милески.

 

В 9.00 часа държавният глава ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин на площад "Свети Александър Невски" в София.

В 10.00 часа президентът Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на площад "Княз Александър I".

Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай Деня на храбростта и празник на армията.

 

От 10.30 часа ще се състои традиционният Гергьовденски парад на Въоръжените сили.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 22421 |31.03.2019 Пеевски овладява КФН през експертки на диети, чанти и аксесоари . 2| 5788 |19.03.2019 Вижте кой влиза в Стратегическия съвет към президента . 5| 7141 |12.03.2019 Проф. Вучева: Единствено президентът има право да опрощава задължения към държавата . 21| 8052 |31.01.2019 Соломон Паси: Няма да правя партия с президента, твърдението на проф. Мирчев е вопъл вляво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads