Реклама / Ads
0| 6297 |15.09.2012 АКТУАЛНО

Първолаците ще смятат до 100, в 6 кл. ще учат как се сърфира в мрежата

.
Първокласниците ще смятат до 100, учениците ще изучават по-рано Питагоровата теорема, но вече "легално", а трапецът от учебника в 5 клас се мести в 8-и.
 
Изучаването на Питагоровата теорема ще влезе в програмата за обучение по математика в 6 клас, вместо в 9-и, както е сега.

Това ще се случи след две години и е свързано с новите учебни програми по математика, които официално бяха представени вчера. Идеята е да се повишат резултатите на учениците ни на международните състезания PISA.

Учениците в 6 клас само ще прилагат формулата, но няма да се изисква от тях да умеят да я доказват”, обясни зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Според математици, учителите и сега преподават на учениците теоремата по-рано, но "нелегално".

Друга новост е, че темата за трапеца отпада от учебния материал в 5-7 клас и ще се учи чак в осми. Наред с него от учебниците по математика ще изчезнат и параметричните уравнения и неравенства.

Освен за теоремата на Питагор шестокласниците вече ще учат какво означава "вероятност”. „То ще е на много ниско ниво и ще се илюстрира с шанс за „ези” или „тура” или с падането на числото шест при хвърляне на зарче. Децата трябва да познават вероятността и случайността, за да са наясно, че нищо няма гарантиран изход в живота”, коментира експертът Снежина Матакиева.

Първокласниците пък ще смятат до 100, а не до 20, както е досега. Целта е да се олекоти учебният материал във втори клас, така че децата да имат повече време да  овладеят таблицата за умножение.


Друга идея на експертите е да се позволи използването на калкулатор, както в часовете за учениците от 5-и до 7-и клас, така и по време на изпитите за прием в гимназия след седми клас.

Промените в учебните в програми не са окончателни и подлежат на обсъждане между експерти и учители. Очаква се те да влязат в сила заедно с новия просветен закон. По тях ще бъдат написани и новите учебници. Авторите им пък ще имат за задача да разтоварят учебния материал от излишния академизъм.  

„Трябва да се наблегне на практическата приложимост на математическите задачи при решаване на житейски проблеми. Не трябва да забравяме, че учебниците се пишат за учениците”, каза още Снежина Матакиева.

Учениците в пети клас ще изучават как да боравят с имейл и изобщо с информацията в нета. Това предвиждат проектите на учебните програми по информационни технологии в 5-7-и клас. Досега тези уроци бяха заложени в учебния материал за шести клас.
„В часовете по информатика ще се наблегне най-вече на безопасното използване на информацията в интернет”, обяви зам.-министър Дамянова.  

Идеята е децата не просто да сърфират в отделни линкове, а начините, по които да се предпазват от опасностите, които съществуват там. Учениците ще изучават особеностите на комуникацията във Фейсбук и Скайп, за особеностите на различните браузъри, обясни експертът Силвия Лулчева.

Децата ще се учат още да създават презентации, видеоклипове, да обработват таблици и да редактират текстове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7450 |12.09.2012 Браншовите организации в автосервизния сектор се обединяват и настояват за въвеждане на регулации в дейността им . 10| 8606 |11.09.2012 Църквата скочи срещу голия задник на Азис . 49| 10351 |06.09.2012 Кеворкян и Любен Дилов ще изправят Нова тв на крака . 0| 9558 |05.09.2012 Помните ли българския "Титаник" на Охридското езеро?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads