Реклама / Ads
2| 5308 |01.07.2007 АКТУАЛНО

На пътешествие, без да изглеждаме като смешни туристи

.
Лятото е време за пътуване и екскурзии. Близо и далеч. Хоризонтите на българина се отвориха и той тръгна по света. За да не се превърне обаче въпросното пътуване в чужбина от мечта в кошмар, имайте предвид няколко простички правила, които ще облекчат проблемните ситуации. Няма нищо срамно, в тях могат да изпаднат дори врели и кипели пътешественици:
 

- Разберете къде отивате и какви са местните обичаи. Да не се окаже, че сте се подготвили за грандиозен шопинг и в същото време да разберете, че нито един магазин не работи заради национален празник, например.

- За да не вадите калкулатора или телефона си, за да пресмятате всеки път колко ви струва нещо, просто запоменете една ориентировъчна цена. Например, ако купувате с американски долари, не е нужно да смятате всеки път сумата по 1,62 лв, ами запомнете че 5 долара са около 8 лева, 10 долара са около 16 лева, а 20 около 32 лева. Така ще можете спокойно да пазарувате “на око”.

- Хубаво е и да имате карта на града и да се постараете да запомните едно-две имена на улици в центъра. Със сигурност няма да е същото като наистина, но поне ще знаете какво да кажете на таксиметровия шофьор. Говорейки за таксита, добре е да разучите маршрута си предварително и средните цени на услугата за града, в който отивате. Спомнете си какво се случва с нещастните туристи, които си хващат такси тип “фирма Минотавър” от Централна гара и плащат по 5 лв на километър, без да броим това, че шофьорът обикаля няколко квартала преди да стигне до желаната дестинация.

- Разбира се, че от вас не се очаква да научите да водите свободен разговор, но фрази като : ”Къде е тоалетната?”, “Колко струва?” и “Къде се намира еди-какво-си?” са доста полезни в страни, където рядко се срещат англоговорящи.

- Сигурно сте виждали оживени кръстовища и отчаяни туристи, разпънали огромни карти в ръце, които питат минувачите за посоката. За да си спестите срама от това, изберете някое тихо местенце, за предпочитане кафе или ресторант, дори и магазин. Персоналът на някое заведение доста по-добре познава околността и ще ви даде доста по-полезна информация за това накъде да поемете или как да стигнете до мястото където искате, отколкото случайно преминаващи минувачи, които може и да са туристи като вас.

- Добре е да подберете внимателно облеклото си преди да тръгнете на път. Имайте предвид, че хавайката и бермудите в комбинация с турски гумени джапанки не се приема добре навсякъде и рискувате дори да бъдете сочени с пръст. (Особено в арабския свят не си сваляйте шапката в джамия, а ако нямате такава, си вземете)turist2.jpg

- Когато не сте си в България, е хубаво да не се държите все едно сте шеф на Витошка. Като гост трябва да спазвате някои важни правила, едното от които е да не вдигате тон срещу който и да е. При инцидент с местен жител, докато се разбере кой крив, кой прав, ще загубите голяма преднина, обяснявайки с ръце и смесица от руско-англо-български какво се е случило на все по-настръхващата и заплашително изглеждаща тълпа. Бъдете сигурни, че имате достатъчно местна валута, за да не се окажете с пълен джоб евро на монети насред Белград и да умирате от глад, а нито един търговец или банка да не ви ги приема. Пътуването в голяма група не е особено приятно, особено като стане дума за смяна на плановете. Въобще масовите екскурзии не са добра оферта, освен ако не искате да си комуникирате 24 часа с баби, дядовци и многодетни семейства с разглезени хлапетии.

- За да видите дадена страна от към истинската й същност, се отделете от обичайните туристически маршрути и пробвайте с нещо нестандартно. Избягвайки натоварените дестинации, ще можете да си вземете и по-евтин самолетен билет, както и да намерите далеч по-евтин хотел. И вместо пак да обядвате в Макдоналдс, рискувайте поне веднъж с местната кухня, можете да останете приятно очаровани.

- Ако имате някой познат в страната или познат на познат, е добре да се свържете с него и да поискате малко информация. Винаги е добре някой да ви насочи към по-добрите места. Ще е добре да знаете и къде да отидете, за да се отнасят с вас като към местен, вместо да ви отрежат главата в някой иначе съвсем непретенциозно изглеждащ ресторант. Най-важното: подгответе се колкото може по-добре преди пътуване, защото, ако се държите като типичен турист, ще получите отношение като към такъв. А знаете какво се случва с типичните туристи в България, когато си хванат такси или отидат да обядват на неподходящо място. "ФН"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5927 |01.07.2007 Лейди Ди щеше да навърши 46 г., синовете й организират грандиозен концерт . 0| 6056 |29.06.2007 Училище само с един ученик има в Китай . 1| 5974 |29.06.2007 Брад Пит плаща бензин с автографи . 5| 7803 |29.06.2007 Официален магьоснически форум събра вещери от цял свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads