Реклама / Ads
39| 71247 |01.07.2020 АКТУАЛНО

Патрик Смитьойс: Правителството готви 100 природни концесии. Това е смъртният акт на България

.
Патрик Смитьойс
Ако това правителство остане на власт ще разпише смъртния акт на България, защото ще разпише 100 концесии за експлоатация на подземни богатствата. Това ще доведе до колосално замърсяване на природните ресурси. Като общество трябва да осъзнаем, че страната има огромни природни богатства - водата, земеделската земя, гората. Тези ресурси са вечни при отговорно отношение. Имаме потенциал да храним половин Европа, а сега не можем да храним себе си.
 

За това алармира нидерландецът Патрик Смитьойс  в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком.

 

Каузата с която се е заел в последно време той нарече "Войната за българските подземни богатства". По думите му в България има много хитро измислена схема. В един момент озчезват всички папки с документацията къде какво се намира като подземно богатство в страната.Според мен тези папки са разпределени между 3-4 българи. Сега има такава разпоредба, според която ако правиш проучвания и намериш такова богатство автоматично получаваш концесията. Когато заснех филма имаше 60 „петна“ в България, където се проучва, но те са над 100 вече.

 

Който в България се хване с каузи е обявен за терорист. Аз не съм против да се възползваме от природните и подземните  богатства, но не му е дошло времето, защото ние нямаме още технология да ги извличаме без да вредим на природата. Освен това нямаме правителство, което да разпределя богатствата да са в полза на обществото.

 

Смитьойс  разказа още, че новата концесия за злато например е до Павел баня, а това означава, че балнеологичния озаси ще изчезне като такъв, защото според информацията от концесионера ще се използва много уран в експлоатацията на подземното богатство.

По  думите му там е водосборището на река Тунджа, а на мястото където ще е най-големият изкоп на мината е извадено древно тракийско съкровище, което е гаранция, че има още такива ценности  в региона. В момента това минно дело е високотехнологично, не влизат хора с кирките, и ако лъжат хората, че ще има работни места, това не е вярно, допълни Смитьойс.

 

Нищо хубаво и благородно няма да никне, камо ли да цъфти в България, докато ламята е жива. Развитието на България ще е на приливи и отливи. Вярвам, че сега сме в най-дълбокия отлив. Сигурен съм, че хората и утре биха се мобилизирали, но и утре да трябва да излязат няма за кого да гласуват.

 

Клипът* за българската гора съм снимал преди четири години, но бяхме скоро на разходка със семейството ми в Бургас, но това което отново видях, че в пристанището влизат само камиони с дървесина. Камион след камион, след камион. Ние я изнасяме дървесината, вместо да произвеждаме нещо от нея. На ден влизат 50-60 камиона, но това е само част, друга минава през други гранични пунктове.

 

Аз имам много теми, трудно ми е да обхвана всичко, което ме вълнува. Аз не съм журналист и не се чувствам длъжен да представям всички гледни точки, това което видя го снимам. Парадоксално е, че изнасяме дървесина, а внасяме боклук.

 

На въпрос дали е бил заплашван Смитьойс  отговр, че той е с холандски паспорт, поне 7-8 холандски депутати са добре запознати с всички негови проекти и инициативи, имам и сериозни бизнес партньори и всеки, който има намерения да отправя  заплахи към него трябва да е наясно с всичко това.

 

Вижте видеото за българската гора, заснето от Патрик Смитьойс.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 10295 |30.06.2020 Манолова: Има таен план за удължаване на мандата на правителството . 34| 13239 |08.04.2020 Нинова: Правителството на Борисов използва кризата за далавери. ББР е банка на олигарсите . 34| 87652 |13.01.2020 Илиян Василев: През 2020 г. ще се сгромолясат правителството и Борисов. Диагнозата е медицинска . 6| 9073 |12.12.2018 Фрогоко: Протестите на правителството - ни срам, ни очи!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads