Реклама / Ads
1| 9095 |13.03.2008 АКТУАЛНО

Пътуващите перуанци ни омайват с индиански звуци

.
Ако все още не сте засичали по улиците пътуващите перуанци, сега ще имате тази възможност. Те са отново в България и се канят да пообиколят по-големите ни градове, за да напомнят с музиката си за древните индианцте.
 

Народната перуанска музика наситена с много етно звуци от специфичната индианска флейта - сампоня, както и свирки, чакове, маракасита и ударни инструменти с лекота могат да те пренасат в друго измерение - времето на древните индианци. И то само за няколко минути слушане на четиримата уличните музиканти дошли за поред път в България – спирка от околосветското им пътешествие. Някои от тях са обиколили цяла Южна Америка и повечето страни в Европа. Още повече се засилва индианският дух, който носят със себе си, и от добре озвучения саунд, придружен с визуални ефекти. Не липсва и танцово шоу, което правят майсторите на духовата музика, докато свирят. Многообразието от аксесоари и сувенири – раници, свирки, многоцветните шапки, индиански пера, накити, гривни, обици... с типични етно мотиви, които се продават  заедно с дисковете с музика (на цена от 15 лева), са основното, от което преживяват талантливите перуанци. Научихме малко повече за музиката им и за самите тях от краткия разговор, който проведохме с Хосе. Оказа се, че той знае много добре български, защото е учил у нас и е завършил Минно-геоложкия университет „Св.Иван Рилски” със специалност „Екология”. Ето какво сподели още той:

 

- Постоянно ли пътувате?  

- Аз не винаги, но мойте колеги обикалят цял свят.

- Как възприемат хората вашата музика?

- Добре, много добре, защото е малко по-различна. Това е нашата народна музика и най-интересното в нея е, че тя се прави главно на духови индструменти. Корените й идват от инките - един от индианските народи.

- Какви послания отправяте с нея?

- Да има повече мир и любов, да няма омраза между хората и да се почита природата. Опитваме се да запазим индианското самосъзнание, но вече е много трудно. Преди е съществувала империята на инките и ацтеките в Мексико, но след това, за разлика от другите народи, прекъснаха развитието на индианците като цивилизация. Те са вече почти на изчезване, макар да са били едни от най-мъдрите хора.

- Сами ли сте се научили да свирите или таланта вие наследен от вашите прадеди?

- Това е природна даденост, която всеки сам може сам да развива, както ние самите. 

- Къде записвате музиката си?

- На различни места. Първите записи са направени в Германия.

- С това ли основно се занимавате?

- Имам и други неща, но принципно най-вече с това.

- От къде се снябдявате с всичките аксесоари и сувенири?

- Някои неща ние ги правим, а други ги получаваме.

- Казахте, че сте учили в България. Какво ви впечатлява най-много от нашата страна?

- Харесва ми природата, но също така и българите. Те са много гостоприемни, отзивчиви и добри. Приятни са и открити. Не ми харесва обаче системата на образование и начина на изпитване. Това с конспектите и многото въпроси на края на семестъра хич не ми харесва. Трябва на една тема всяка седмица да има изпитване, иначе няма да научиш много. Като цяло обаче е добре, че се записах да уча тук.

- А сега на къде продължавате?

- Ще видим на къде ще задуха вятъра.

 

С талантливите перуанци говори Йочка Димитрова

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8675 |12.03.2008 Общителен „господин” в сив костюм приветства клиенти в зоомагазин . 1| 5343 |12.03.2008 Основател на Wikipedia обвинен в даване на подкуп . 0| 9465 |12.03.2008 Порнозвезди вдигат адреналина на българина в началото на април . 0| 16893 |10.03.2008 Улица „Париж” – своеобразният „Монмартр” на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads