Реклама / Ads
48| 52298 |21.02.2020 АКТУАЛНО

Борисов замесен в пране на пари? Испанските власти разследват премиера

.
Източник: El Periodico
Барселонските власти са започнали разследване за пране на пари срещу премиера Бойко Борисов. Органите за противодействие на корупцията в областта проследяват влизането на пет милиона евро в две компании, свързани с луксозно имение и скъпарски магазин.
 

Прокуратурата в Барселона разследва дали Борисов има участие в пране на пари с международно участие, предават от испанското издание “El Periodico”. Каталунската полиция е намерила съвпадение при разследването, което свързва престъплението с Борисов.






Според разследването, до което се е добрал испанският вестник, облагодетелствано от цялата схема е лице на бившият модел Борислава Йовчева. Смята се, че именно връзките и с премиера Борисов са попаднали под лупата на властите. Йовчева и баща й, бивш електроинженер, са част от две големи компании в Барселона - Numin Invest SL and EMA BGS SL. Те са получили над пет милиона евро от 2013 година насам, според прокуратурата. Разследването показва, че парите са дошли от хора извън Испания.

 

На 20 март миналата година е получен сигнал от българската организация Обединено гражданско сдружение / бел. ред. става дума за Гражданско сдружение БОЕЦ/. Така е започнало и разследването. Според сигнала Йовчева и семейството й живеели в луксозна вила и посочват връзка между бившия модел и премиера.

 

Къщата се намира във вилната зона на ​​Esplugues de Llobregat , има частна охрана и сериозна система за видеонаблюдение. Разследващите органи са открили, че имотът е бил купен за 3 милиона евро през 2013 г.

 

В периода януари-юни 2013 година Йовчева е била движещо лице на компанията Numin Invest SL, на която според документи се води имотът. Бизнесът е с капитал от едва 3 000 евро. Тогава начело на компанията застанал баща й - Георги Йовчев, който вкарал още 3006 евро във фирмата.

 

Втората компания била собственик на луксозен магазин за дрехи в Барселона и е получила солидна финансова инжекция от 2.3 млн.лв от друга компания - офшорка в Кипър.

 

В момента в луксозния палат живеят моделката, родителите й и детето на Йовчева, като според документите тя е единственият законен попечител. Смята се, че Борисов е имал сантиментална връзка с моделката, която той отрече преди време в българския ефир.

 

Журналисти от “El Periodico” са изпратили въпроси до правителството на 13 февруари, но до този момент не са получили отговор.






Проверяват се доходите на премиера. Прокуратурата в Барселона иска да провери дали има съответствие между декларираното в сметната палата и дали според тези доходи той може да е направил инвестициите в двете компании. Подобно съответствие няма и властите заключват, че с наличните доходи това е невъзможно.

 

Поради тази причина прокуратурата в Барселона е започнала разследване за всички доходи и парични движения на Борислава Йовчева, баща й и още петима души.

 

В края на 2015 изригва “Яневагейт”. Записите, изтекли в пространството тогава са между магистратите Владимира Янева и Румяна Ченалова. Разговорите са именно за корупция, злоупотреба с власт и политически натиск върху съдебната система. Тогава се споменава и “къща в Барселона”, купена от премиера, за негова “любовница”.

 

Очаквайте втора част

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 24857 |15.01.2020 Руската телевизия показа как Борисов се натиска на Путин /видео/ . 34| 87652 |13.01.2020 Илиян Василев: През 2020 г. ще се сгромолясат правителството и Борисов. Диагнозата е медицинска . 15| 12176 |03.01.2020 Д-р Михайлов: Водната криза ще се разреши без революция, но Борисов се бои да не бъде катурнат . 15| 7896 |26.12.2019 Борисов яхна джипа и най-после стигна до Перник и кризата с водата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads