Понеделник, 18 Март 2019, 18:31
Реклама / Ads
Frognews
5| 7361 |23.11.2017

Пет десни партии: Банката за развитие се превръща в банка на олигархията

.
Движение ”Да, България”, ДСБ, ”Зелените”, БЗНС, ДЕОС излязоха днес с декларация, в която изразяват своите възражения срещу ръководството на Банката за развитие. В документа те изтъкват, че ГЕРБ са назначили Стоян Мавродиев с помощта на БНБ, след като той се провалил като шеф на Комисията за финансов надзор.
От това е последвало и промяна на устава, които позволяват да се обслужват интересите на висопоставени политици и едри бизнесмени по неясни изисквания и критерии.  Затова петте партии настояват да бъдат променени както ръководството, така и устава на банката.

Вижте пълния текст на декларацията:

"След като ГЕРБ с мълчаливата помощ на БНБ назначиха Стоян Мавродиев за  директор на Българска банка за развитие (ББР) – последва и логичното развитие – промени в устава на банката, които позволяват финансиране на свързани лица и политици в особено големи размери. Нищо не остана от заявения от принципала на банката Емил Караниколов фокус върху малки и средни предприятия.

-  Въведен е нов устав, позволяващ охолно финансиране с държавни пари

-  Държавната банката ще има едноличен ръководител – проваленият шеф на КФН Стоян Мавродиев – пропуснал пирамидата КТБ. Припомняме, че тихомълком и по неясни критерии БНБ го лицензира, въпреки неговата противоречива история и липса на банков опит.

- Ще се отпускат кредити до 150 млн. лв. – вместо кредити за малки и средни предприятия, където обикновено сумите на кредитите са под 1 млн. лева.

- Държавната банка – финансирана от нашите пари, вече си позволява да  финансира политици като Георги Гергов и подобни корпулентни кредитоискатели

Всички тези промени в устава водят до основен извод  – ББР ще финансира високопоставени политици и едри бизнесмени по неясни критерии и под едноличното ръководство на Мавродиев. Осъзнавайки този риск, преди месец призовахме Министерския съвет да оттегли кандидатурата на Мавродиев за шеф на тази банка и няколко пъти настоявахме отговорният регулатор БНБ да упражни правомощията си по закон и да не издаде лиценз за банкер на Стоян Мавродиев. За съжаление нашите тревоги се сбъдват и парите на данъкоплатците са под риск, под риск е и банковата система. На този фон звучат кухо думите на председателя на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов, че "банковата система се намира в отлично състояние".

Точно коя българска банкова система кандидатства да влезе в Единния европейски банков надзор или пък в еврозоната? С кое свое действие БНБ и правителството на ГЕРБ ни приближават към клуба на развитите европейски държави? Може би с Мавродиев като банкер и с Гергов като длъжник? Как ГЕРБ и финансовият министър Горанов защитиха парите на данъкоплатците, вложени в капитала на ББР, и гарантиращи пасивите на държавната банка, чиито активи се влагат в корпулентни олигарси?

Настояваме веднага да се промени управителният съвет на ББР, както и нейният устав - така че банката да работи за българските предприемачи. Тази банка трябва да дава кредити максимум до 1 млн. лв. на един бизнес, както и да дава кредитни линии и гаранции на другите банки за финансиране на малки и средни предприятия. При стриктно спазване на забрана за финансиране на бизнеси на свързани с лица, заемащи ръководни или изборни длъжности в партии, правителство, областни управи, общини или държавни агенции и регулатори.

Настояваме в устава на ББР да бъде отменена приетата промяна за въвеждане на нова функция - главен изпълнителен директор, и да остане досегашното изискване за до трима равнопоставени изпълнителни членове. Изключителните правомощия, разписани на главния изпълнителен директор, особено ако тази длъжност заеме провалилият се с КТБ бивш председател на КФН Стоян Мавродиев, ще елиминират възможностите за справедливо кредитиране на дребния и средния бизнес в България."
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Десни създадоха „Български манифест за Европа” 8| 3862 |18.11.2017 . Венци Мицов: Чипът на десните е „сделано в СССР” 4| 3499 |09.11.2017 . Хр. Иванов: Целта на закона за КТБ е да се придобият още активи от банката 1| 3353 |27.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах