Реклама / Ads
21| 10145 |10.09.2014 АКТУАЛНО

С писмо до БНБ Оманският фонд гарантира оздравяването на КТБ

.
Международен консорциум, упълномощен от Оманския държавен фонд, е депозирал в БНБ писмо за оздравяването на Корпоративна търговска банка. Предлагат се и разговори с правителството и БНБ с цел изготвяне на план за преструктуриране на трезора.
 
Оманският фонд, който държи около 30% от поставената под специален надзор КТБ, е поискал  преговори с правителството и БНБ за преструктурирането на банката, което да стане според правилата на ЕС за държавна помощ. Това става ясно от прессъобщение на Българската народна банка.

Днес постъпи писмо от EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), други непосочени акционери и потенциални инвеститори. С това писмо се предлага сключване на договор за неразкриване на информация между EPIC, правителството и Българската народна банка, на основата на който EPIC да имат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с правителството и БНБ с цел изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз, се казва в прессъобщението на централната банка.

В него се уточнява, че писмото ще бъде разгледано внимателно от БНБ "като важна част от процеса на търсене на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори", а в координация с правителството своевременно ще се вземе отношение по направеното предложение, допълва централната банка.

Тя припомня, че на 22 август с писма е поискала двамата най-големи акционери - фондът и дружеството на Василев "Бромак", до края на август да представят конкретни предложения за капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ. На 1 септември фондът е изразил готовност да създаде консорциум от инвеститори, които да предложат преструктуриране на КТБ. Заявено бе, че това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка ("дю дилиджънс") и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство, припомня прессъобщението.

Според осведомени управителят на БНБ е разпоредил в момента, в който се получи какъвто й да е документ за намерение на инвеститор към КТБ, да се събере Управителният съвет на БНБ и да анализира предложението.

Вероятно БНБ ще поиска от Оманския фонд, който е миноритарен собственик в затворения трезор, повече подробности още в близките часове.

Оманският държавен резервен фонд (SGRF) работи с българското правителство в опит да разреши проблемите в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи междувременно президентът на фонда пред агенция "Ройтерс".

Дарвиш Ал Балуши, който е също министър по финансовите въпроси на Оман, не разкри подробности за спасителния план за българската банка в краткото си изявление пред репортери. Той обаче дава ясно да се разбере, че възможностите за нормалициране работата на КТБ са големи и реални. "Самата банка няма никакви проблеми, свързани с финансовия й статут, активите или представянето й. Те са свързани с правителството и регулаторите в страната", изтъкна Ал Балуши, без да дава повече подробности.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7959 |18.08.2014 Близнашки: Мощен фонд иска да реши проблема в КТБ . 0| 7449 |21.01.2012 Открито писмо . 1| 6552 |04.08.2011 КЗК се самосезира след писмо на Трайков . 108| 33427 |19.05.2011 Без думи - ученичка пише писмо до Левски!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads