Реклама / Ads
2| 5905 |17.05.2014 АКТУАЛНО

Плевенчанин даде живот на трима

.
Мъж на 29 години от Плевен спаси живота на трима пациенти след възникването на донорска ситуация в следствие на тежка черепно-мозъчна травма. За първи път тази година в България два от органите на донора бяха изпратени в чужбина по линия на сътрудничеството с Организацията за обмен на органи Евротрансплант. Това съобщиха от пресцентъра на Военно-медицинската академия, чийто екип е експлантирал донорските органи под ръководството на проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.
 

Операцията е извършена късно през нощта срещу петък в пряка координация с Изпълнителната агенция по трансплантации и Военновъздушните сили. Донорът е бил транспортиран на борда на военнотранспортен самолет Спартан от екип на ВМА, начело с полк. доц. Николай Младенов.

Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащите за трансплантации у нас, тъй като има несъвпадение на медицинските показатели, два от органите бяха транспортирани за чужди страни по линия на сътрудничеството с Евротрансплант. Словенски екип от кардио-хирургичен център в Любляна ще извърши сърдечна трансплантация, черният дроб ще бъде предоставен за Германия, а за бъбречната трансплатация е намерен подходящ реципиент в Университетска болница „Лозенец".

Обменът на органи с Евротрансплант ще позволи на България да ползва донорски органи от чужбина при спешни животозастрашаващи ситуации и липса на подходящи донори у нас. В ЕС пациентите с мозъчна смърт, подходящи за донори, са 10 на милион души годишно, докато в България са 1.2 на милион души. На фона на тази статистика болниците у нас подават изключително малко донори. Затова през последната година Агенцията по трансплантации започна да създава нова организация за реакции при донорска ситуация.

Досега от 2007 г. насам във ВМА са извършени 34 чернодробни трансплантации, като през най-активните години са извършвани средно по 10 присаждания годишно, като е имало и по две в рамките на месец. Имало е и година само с една трансплантация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6622 |01.04.2014 Изследване: Образованието ни не подготвя учениците за живота . 43| 14252 |18.02.2014 Левски е предаден за пари . 32| 7229 |13.01.2014 Калфин подаде оставка . 51| 10978 |21.11.2013 Сидеров издаде държавна тайна: Изграждат се спящи клетки в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads