Реклама / Ads
40| 7228 |20.11.2010 АКТУАЛНО

Плевнелиев: Събаряме 1600 незаконни сгради

.
Росен Плевнелиев
Има 1600 незаконни постройки със заповед за премахването им, като 37 са само надстрояванията и пристрояванията на територията на стария град в Несебър. Около 2000 сгради в София се обитават без Акт 16, за да се избегне плащането на данъци като по този начин в България процъфтява андрешковщината, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред Дарик.
 

"За 1600 обекта в страната има издадена заповед за събаряне
, като при една част от тях тя е влязла в сила. „Собствениците трябва да разберат, че ще им е по-евтино сами да съборят постройките и ще могат да използват материалите отново” заяви министърът на регионалното развитие. Той посочи, че абсолютно всички заповеди ще бъдат качени в сайта на ДВСК, за да могат да бъдат видени от всеки, които се интересува.

Според него проблемът е много по-дълбок от колкото си е представял. През последните години не е имало никаква политика относно безразборното строителство. В стария град на Несебър има 37 незаконни надстроявания и пристроявания. „Несебър се управлява от кмет и от главен архитект, и те са хората, които носят отговорност за всеки един квадратен метър и много добре знаят къде са нарушавани височините, плътностите и т.н. Опира и до манталитета на държавната. Вижте един Дубровник и Хърватска как печелят милиони от туризма, но нямат право да променят абсолютно нищо. Ние сме членове на Европейската общност, която ни казва сами да си създадем правилата, а тя ще ги следи. Едва ли кметът на Несебър иска да извади града от Юнеско”, поясни Плевнелиев.

Напълно доказани незаконни обекти има и на язовир Искър, и във Варна и т.н. и те ще бъдат премахнати. Държавата създава рамката и кметовете са длъжни да я спазват. Според министъра на регионалното развитие и благоустройството българите обичат да се усложняват живота. Това, което не разбираме, че държавата трябва да върви  напред . До края на година се планира да се бутат къщи на голфигрище, както и масивен хотел във Варна на първия линия на морето, Буната в Русалка, относно марината на Диневи – тя все още е обект на прокурорска проверка. Барбекюто на Доган също е в съда, чакаме да излезе от съда и би следвало догодина да бъде премахнато . Във Веселото село има 83 издадени акта за незаконно строителство, 35 за събаряне, 34 със забрана за ползване. Само в община Ивайловград издадохме буквално 53 заповеди в последните дни, пояснява той.

Държавата ще търси какво са правили общините, когато се стои край язовир Ивайловград и защо са издавани заповеди за търпимост на постройките. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството са сигурни, че на територията на 50 –те язовира в страната ще излязат още много незаконни постройки, но тогава към всеки един казус ще има и конкретен принцип за действие. България има волята да се бори с незаконното строителство. В момента глобата за главен архитект, които съзнателно е знаел, че има незаконно строителство е 3000лв и възможността да бъде освободен от работа, нищо друго - за това ще има изменение в закона. Според Росен Плевснелиев тези, които строят незаконно трябва да знаят, че рано или късно техните постройки ще паднат.

Главният архитект на София Петър Диков заяви, че има около 2000 постройки в София, които се обитават незаконно, за да не плащат данък. Собствениците ги обитават без да си вадят акт 16 и по този начин андрешковщината в България цъфти. В България все още не са опасни панелите, но трябва да се санират, категоричен е министърът на регионалното развитие. Трябва да се опаковаме една сграда, за да не влиза водата в нея и да се удължи живота на сградата. Технологично може да се удължи живота на панелката, при това не е скъпо. По този начин създавате нов начин на живот. България ще намери работещ модел за всичките сгради, обяснява Плевнелиев.

По отношение на панелното строителство, министърът на регионалното развитие коментира, че: "панелките може да бъдат санирани, те могат да получат едно драматично удължаване на живота си". Според него, хората имат огромната възможност да направят добра инвестиция. "Един апартамент от 75 кв. м за 10 000 лева се санира изцяло отвън", заяви той.

На въпрос за строежа на магистралите, Плевнелиев отговори, че в България е абсурд да се направят 100 км за три дни. "Никой в България не е успявал досега да ускори така строителството на една магистрала, както това се случи на АМ "Люлин", категоричен бе той и добави, че "ние сме 6 пъти по-бързи отколкото миналата година, ние строим по феноменален начин". На въпрос кога ще падне тапата на пътен възел Драгичево, регионалният министър отговори, че познава графиците на тази магистрала и да го събудят и в 3 часа през нощта. "На този пътен възел до 15 ноември трябваше да приключат структурните елементи. Влизаме в режим на полагане на изолация в момента. Драгичево е триетажна феноменална конструкция. Изолацията започна да се полага, защото времето е хубаво и ни трябват 17 дни, за да направим изолацията при хубаво време. Валежите не ни пречат, ниските температури ни пречат", каза Плевнелиев и допълни, че до края на годината искат тази магистрала да я пуснат. "Категорично мога да кажа, че до 20 декември ще пуснем нови участъци от новия пътен възел при Драгичево, ще има отпушване", каза още Росен Пленвелиев.

Попитан дали Тодор Живков е строил добре, Плевнелиев отговори: "Не искам да коментирам Живков сам по себе си, но това, което тогавашното поколение е направило, въпреки неправилната система, нашите родители положиха огромни усилия". Според Плевнелиев, икономиката на България между 1890 до 1930 г. е най-добрата икономика на Балканите и България трябва да работи здраво и "можем да стигнем далеч, така, както сме го постигнали в ония години". Според регионалния министър, България е могла да построи много повече от времето на Живков, ако системата е била правилна, като между 1890 и 1930 година.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10016 |19.11.2010 Ваньо Танов: Румен Петков е посредничил между криминални групировки . 14| 6669 |19.11.2010 Световен ден на клозета! БГ ученици клякат символично . 10| 8827 |17.11.2010 Босия: Съдя Филчев за клевета! . 14| 8145 |10.11.2010 VIVACOM с 43% увеличение на печалбата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads