Реклама / Ads
51| 9299 |09.07.2012 АКТУАЛНО

Подем. БСП събра 350 000 подписа в подкрепа на АЕЦ - Белене

.
Станишев в топла раздумка със симпатизантка в кв "Младост"
Винаги съм вярвал, че най- добрият начин за убеждаване на хората е директният разговор. Ставам все по- оптимист за резултата и искам да благодаря на всички граждани, които се включват в подписката.
 
Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред метростанцията в Младост, където участва в събирането на подписи за референдум за АЕЦ Белене. Станишев отбеляза, че подписката набира темп, хората все по- активно се включват в нея и дори има конкуренция между отделните области за това коя от тях ще привлече най- много  граждани за националната кауза.  Председателят на БСП обяви, че вече са събрани над 350 000 подписа, а самият той ще продължи активно да участва в подкрепа на кампанията в цялата страна.

Според Станишев участието в подписката е начин всеки българин да повлияе върху решенията, които засягат неговия живот. „Трябва да изберем дали сме народ, или сме стадо и каквото ни направят ще го приемаме мълчаливо”, заяви лидерът на социалистите. Той подчерта, че за първи път може да се предизвика референдум, да се чуят аргументите и всеки човек да се произнесе. „Тук става дума за национален интерес, а не за партиен. Става дума за цената на тока, която всеки човек ще плаща през следващите години”, добави Станишев.

Председателят на БСП отбеляза, че всеки чувства на гърба си камшика на високите цени на тока и прогнозира, че заради политиката на ГЕРБ предстоят още увеличения. „Увеличението на тока е пряко свързано с липсата на нова ядрена мощност и с включването в цената на възобновяемите източници”, каза Станишев. Той беше категоричен, че проектът Белене е икономически изгоден за България и дава възможност енергийният микс да бъде такъв, че токът да бъде на по- ниски цени. Според лидера на БСП спирането на проекта Белене обслужва конкретни икономически интереси. Той за пореден път призова да бъде оповестено кога са получили разрешение възобновяемите източници и кои са собствениците.

„Бойко Борисов трябва да отговаря за своите действия и бездействия. Намираме се в края на неговия мандат. Какво направиха ГЕРБ?”, попита Станишев. По думите му ако не беше решението на правителството за отказ от Белене, вече щеше да има одобрен технически проект. Лидерът на БСП напомни, че в Белене има лицензирана площадка, а едва на пръстите на едната ръка се броят лицензираните площадки в ЕС. „Това, което Бойко Борисов нарича гьол, е лицензирана площадка за изграждане на АЕЦ”, заяви Станишев. Той напомни, че решението за отказ от проекта беше взето „на тъмно” и без аргументи.

На въпрос на медиите за предстоящите избори Станишев отговори, че най- важно е да се гарантира честността на изборите – за да могат българите свободно да гласуват и честно да им се преброят гласовете. „Това е общ граждански интерес – да може всеки от вас да отиде нетормозен, ненатискан, неплатен да гласува свободно и да избере своята съдба за следващите четири години”, отбеляза лидерът на БСП. Той добави, че трябва да е сигурно, че гласовете на хората ще бъдат коректно отразени и мошеници няма да разнасят чували и да манипулират резултатите. „Необходим е широк граждански контрол. Нали когато започна демокрацията за това ставаше дума, сега къде се върнахме?”, попита реторично Станишев.

Същият ден председателят на БСП се включи в събирането на подписи за референдум за Белене и на площада в Драгалевци.

 

 

Румен Петков пред журналисти в Русе:

 

"Не разбирам патоса, с който премиерът Бойко Борисов обяснява, че е спрял два руски проекта. Аз окачествявам спирането на проекта АЕЦ "Белене" като национално предателство и най-тежкото престъпление към гражданите за последните 20 г. Съдебни искове за 1,5-2 млрд. евро в европейските правни институции може да бъдат заведени срещу страната заради спрени проекти.

Трябва да се търси съдебна отговорност. Следващият главен прокурор трябва да се занимае с дейността на това правителство и неговия премиер за сумите, които плаща българският данъкоплатец и за спирането на проекта".

 

 

БСП и гражданско сдружение „Аз не се отказвам от АЕЦ, а ти?”:

 

12,6 млрд. евро е загубата на държавата до момента от проекта АЕЦ „Белене”. Това са изчислили депутати от БСП и членове на гражданското сдружение „Аз не се отказвам от АЕЦ, а ти?”. 

От сдружението са издали брошури и ще се включат в  инициативата на социалистите за събирането на подписи с  искане за референдум за съдбата на АЕЦ „Белене”.

Като мотиви в брошурата се посочва, че заради спирането на проекта, цената на тока ще скочи в пъти и ще се стигне до внос на ток.

Евтината енергия от Белене ще позволи задържането на крайните цени на тока на поносими нива и ще осигури конкурентни предимства за българските предприятия, посочват още от гражданското сдружение.

 

Активисти на БКП събират подписи за договор със Сталин през 1040 г.

 

МАСОВКИТЕ НЕ СА ОТ ВЧЕРА. СОБОЛЕВАТА АКЦИЯ НА БКП ПРЕЗ 1940 г. СЪБИРА НАД 300 000 ПОДПИСА ЗА СЪЮЗ СЪС СТАЛИН

 

През ноември 1940 г. В. Молотов е на посещение в Берлин. На срещи с Хитлер и Й. Рибентроп раглеждат различни двустранни въпроси между СССР и Германия. Между различните искания Молотов засяга и отношенията с България. Съветският съюз желае Царството в своята сфера на влияниие, както Румъния е за Райха. Хитлер не възразява, при условие че България сама помоли за това. На Съветският съюз е дадена зелена светлина и скоро е изпратен специален пратеник в България.

На 24 ноември в София пристига Аркадий Соболев, главен секретар на комисариата по външните работи на СССР. Той връчва на цар Борис ІІІ писмено предложение в 12 точки за сключване на пакт за взаимопомощ между България и Съветския съюз. Предложението е прието учтиво, но категорично е отвърлено от българското правителство. Българският отказ е връчен на съветския посланик в София Лавришчев  на 26 ноември. Царят, правителството и мнозинството от буржоазните партии смятат болшевизва за най-голямата опастност за държавата и гражданския мир.

Съветското предложение активизира дейността на БКП. На 25 ноември Георги Димитров по искане на Сталин нарежда на ЦК на БКП да разгърне масова кампания в подкрепа на сключване на пакта. На 27 ноември ЦК на БКП обявява партийна мобилизация. Задействат се всички подопечни на комунистите организации. Манипулацията с русофилските настроения на населението има поразителен ефект. По време на т.н. Соболева акция до върховете на властта са изпратени стотици хиляди писма и са събрани над 300 000 хиляди подписа в подкрепа на пакта. Организирани са множество събрания, митинги и протестни акции.

     В крайна сметка обаче, въпреки активните обществени действия, акцията не постига целта си. Цар Борис ІІІ и политическият елит са наясно какво огромна опастност представлява един подобен акт подписан със Съветския съюз. Още повече, че има и пресния пример на Балтийските държави окупирани от СССР, точно след такива договори за “приятелство” и “взаимопомощ”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 74| 7159 |24.01.2012 Светият синод се събра, но замълча за агентите клирици . 41| 6941 |30.06.2011 Българи от цял свят скочиха в защита на свой събрат от Македония . 0| 5163 |03.01.2009 Wikipedia събра 6 млн. долара дарения . 0| 5781 |25.02.2008 Липсата на официална национална доктрина събра експерти и политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads