Реклама / Ads
38| 13138 |02.07.2014 АКТУАЛНО

ЕК подхваща схемата "Пеевски - прокуратура - МВР"

.
Сигнал за неправомерни действия на прокуратурата и МВР в България е изпратен в Европейската комисия. Над седем неправителствени организации са сезирали висшия орган за действията на магистрати и полицаи в акции срещу лица, подозирани в опит за убийство на депутата Делян Пеевски и срещу офиси на бакера Цветан Василев, свързани с КТБ.
 
В сигнала са описани подробно опитите за склоняване към признания на служители, заплашвани със съдебен процес и затвор, което е в нарушение на закона и човешките права. Подобни "самопризнания" обикновено падат в съда, но безпокойството идва от непозволените средства и методи, с които те се постигат.

Копия на доклада вече са и в Главна дирекция "Правосъдие", Генералният секретариат, Главна дирекция "Енергетика" и Главна дирекция "Икономически и финансови въпроси". Също и в Европейския съвет и Стокхолмската програма за защита на гражданите.

Европейските институции ще реагират по т. 3 от тази програма, която се отнася до "улесняване живота на гражданите" и т. 4-1 - Стратегия за вътрешна сигурност: функциониране на правораздавателната система. Проверките ще се извършат именно по тази точка в най-скоро време, научи Фрог нюз от свои източници в Брюксел.

 

Всяка държава-членка отговаря за прилагането на правото на ЕС в своя вътрешен правен ред. По силата на договорите Европейската комисия следи за правилното прилагане на правото на ЕС. Когато дадена държава-членка не спазва това право, Европейската комисия разполага със собствени правомощия (иск при неизпълнение на задължения), предвидени в член 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз и член 106а от Договора за ЕОАЕ, за да сложи край на нарушението и да сезира, ако това е необходимо, Съда на ЕС.

„Неизпълнение“ означава, че дадена държава-членка не спазва своите задължения, произтичащи от правото на ЕС. Неизпълнението може да е резултат от извършено действие или от неизвършено такова. „Държава“ означава държавата-членка, която нарушава правото на ЕС, независимо кой орган – централен, регионален или местен, е отговорен за неизпълнението.

 

Точно в тази посока са атакувани действията на прокуратурата, МВР и ДАНС, които доведоха до трусове в КТБ, нейните служители и клиенти. Според сигнала, без никаква причина или обяснение, са проведени тайни акции по задържане на хора и след това обвиняването им извършване на най-тежкото престъпление. Тези хора публично са свързвани с бизнесмена Цветан Василев, неговата банка КТБ и негови фирми от определени медии, а съответните институции не са опровергали манипулативната информация. Това не е направено дори след решението на съда, че няма никакви данни и доказателства за организиране и извършване на убийство и пускане на арестуваните на свобода без каквато й да е мярка за неотклонение.

 

Особено внимание се обръща на действията на прокурори и полицаи, които без никакво обяснение са нахлули в офиси на фирми, свързани с бизнеса на Цветан Василев. Според юристи не е съществувала никаква причина за това демонстративно нахлуване, при положение, че управителите на въпросните фирми са заявили писмено съгласието си доброолно да сърудничат на органите и да им предоставят необходимата документация. Акциите са проведени въпреки тези съгласия, което е в разрез с европейските конвенции за провеждане на раследване.

Брюксел е сезиран и за някои странни действия на БНБ, която забави влизането си в КТБ, а след това се задейства спешно при възикване на паника около друга банка.

Описан е и случаят с повдигане на обвинение срещу подуправителят и шеф на "Банков надзор" Цветан Гунев. На остра критика са подложени действията по казуса на прокуратурата, които изглеждат силно преднамерени и обслужващи интересите на участник в скандала.

 

Затова и ЕК ще прибегне до процедура на проучване на случая и последвалите щети за засегнатите лица, коментират юристи.

Това ще е първият казус, с който ще се заеме новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Юнкер е известен като технократ, който спазва точките на закона и това вероятно ще се отрази на детайлното проучване на "българския случай" с организираната атака срещу Корпоративна търговска банка и невинните жертви, нарочени за убийци.

В сигнала е цитиран и главният герой в скандала Делян Пеевски, който заявява пред журналисти, че "моите убийци" са на свобода. Според европейските норми, а и според българските закони никой няма право да обвинява друг за престъпна дейност и да дава квалификации в тази посока, без да има произнесена присъда от висшата съдебна инстанция.

В доклада до ЕК се настоява също за разследване на сделки в областта на енергетиката, железопътната инфраструктура и проекта "Южен поток", извършени от фирми, които са свързани по различни начини с лицето Делян Пеевски. В сигнала се подчертава, че такива сигнали са подадени отдавна в Софийска градска поркуратура, но не са последвали никакви действия, въпреки злоупотребите за стотици милиони, които са описани вътре със съответните факти и доказателства.

Описани са също лицата, които според жалващите се, са свързани с Пеевски и изпълняват поръчки, в качеството си на служители на държавни струкутри, което е недопустимо. Става въпрос за прокурори, следователи и висши шефове във вътрешното министерство. Съобщава се също, че някои от тях са раследвани преди време за корупция, бизнес с проститутки и злоупотреба със служебно положение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 6672 |01.07.2014 Радан Кънев: Борисов и Бареков играят сценки . 71| 21065 |02.07.2014 Срамота! Le Monde diplomatique със скандални твърдения за „македонски език” . 13| 8465 |30.06.2014 М. Марковски: Затвор и глоба чакат всеки дръзнал срещу банковата система . 13| 7015 |29.06.2014 Фалшивите SMS-и за банков фалит минали през африкански сървър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads