Реклама / Ads
11| 5404 |14.04.2015 АКТУАЛНО

Погват паркиралите по тротоари от понеделник

.
Улица в близост до Софийска община в навечерието на Великден Източник: Фрог нюз
Акция за глобяване на шофьорите, които паркират върху тротоарите в София и пречат на пешеходците, започва от понеделник. Столичният инспекторат ще снима паркиралите по тротоарите коли и ще изпраща данните в КАТ.
 
Стикери, залепени от инспекторите, ще служат като уведомление за нарушението. Глобата за паркиране на тротоара е 30 лева. По закон колата трябва да е паркирана до сградата и да има разстояние от два метра. Това е един вид пиар акция, която цели да ни събуди като граждани. Друг е въпросът, че този вид глоби са несъбираеми. Една такава глоба след обжалване в съда би паднала, смята общински съветник, предаде бТВ.

Трябва да бъде разрешен проблема с паркирането, посочи Гергана Владкова от Столичния общински съвет. Хората не паркират като варвари, защото го искат, а защото няма къде да спират. За мен тези глоби целят да узаконят търговията с пътищата. Досега законът целеше да внесе ред в паркирането.

Сега имаме общински съвет, който приема наредба, която не е приложима. Ще имаме граждански протест срещу това решение, съобщи Владкова. Тя призова гражданите, които не са съгласни с него също да се включат.

Припомняме, че преди да излезе във великденска ваканция, парламентът гласува поредните промени в Закона за движение по пътищата, с които глобите за неправилно спиране бяха увеличени 10 пъти - от 20 на 200 лв. Забранените зони включват тротоари, детски площадки, градини и паркове.

Депутати от Реформаторския блок обаче ще предложат за паркиране по тротоари да не се налага най-тежката санкция, докато общините не предоставят алтернатива на гражданите.

"Не е хубаво да се паркира там, неприятно е, няма как да минават майки с колички, хората се дразнят, но пък всички знаят, че на практика пред домовете - и в централната част, пък и в кварталите, автомобилите просто няма къде да спрат. Докато не се намери решение на проблема, няма как да се налагат ограничения, колкото и хубаво да звучат", посочи депутатът от РБ Настимир Ананиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7075 |13.04.2015 Включваме се в програмата ЕкзоМарс в космоса . 2| 5523 |13.04.2015 Великденски тапи по магистралите и пред София . 6| 6533 |13.04.2015 Авиошоу на изтребители F-15 в небето на Пловдив . 10| 5963 |13.04.2015 Алекси Стратиев: Колкото и да бързаш на пътя, спестяваш минути

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads