Реклама / Ads
19| 8685 |25.01.2016 АКТУАЛНО

Политикът Ненчев виновен за интригите около генералите

.
Това ли е новият връх на пирамидата?
Няма две мнения, че министърът на отбраната Николай Ненчев и подчинената му Валерия Кардашевска са в основата на интригите сред генералитета. Дано се окаже само слух и последната, че в кабинета на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов са се тършували документи в момент, когато той е бил извън София.
 
Ако министърът на отбраната Николай Ненчев бе обявил навреме, че вицеадмирал Николов няма да получи четвърта звезда и ще бъде сменен, нямаше да има нито слухове, нито интриги, нито коментари за политическа намеса в определянето на военен №1. Това не стана и сега вицеадмиралът може да си търси правата дори чрез съда. Можеше да се обяви во време и кой ще го смени. В някои цивилизовани държави това се прави дори година по-рано

И тогава нямаше да има "медийни назначения" на генерали, публични хвалби и публични оплювания на лампази и сърмени пагони. Но при нас сякаш всичко определя политическата конюнктура.

Ако човек погледне CV-то на генерал-лейтенат Константин Попов, то той става и за космонавт, и за шеф на НАТО. Да оставим клюките за професиите и членството в партии на майка му и баща му. Не са верни. Но ако допуснем, преди прокурорската проверка, че е вярно свързването му с фирма "Промакс" и написаните срещу името му хилядарки? Ако припомним публичната тайна, че е летял с риск на живота си, без да има право на това по натовските и лекарските стандарти? Пък и ако го изберат за шеф, бъдете сигурни, че на първите страници на вестници и топове на сайтове ще лъсне снимката му от парад, на който марширува с десен крак - дясна ръка. Но като че ли най-страшното е, че ген. Попов ще преклони главица пред силните на деня и загърбвайки интересите на армията по неволя,  ще върви по утъпканата писта на статуквото и конюнктурата, докато щабът на отбраната отиде в небитието.

Казват, че в Сухопътни войски били кът кадрите за генерали.Та нали през новото столетие трима от началниците на ГЩ и отбраната бяха от Военновъздушните сили. Е, стана ли армията малка, мобилна и силна? Както казва един генерал от запаса, може би точно  пехотинец ще оправи и ВВС и ще бъдат купени нови самолети. Генерал-майор Андрей Боцев, шефа на СВ,  не е от тия, които често се появяват по медиите. Не е завършил зад океана, а в отечествената академия. И като че ли за тридесетина години по гарнизоните, най-голямата му чест са годините служба по малиновия рубеж - от Гоце Делчев до Смолян. Без много фанфари и добър английски направи няколко добри натовски батальонни бойни групи. Та не е ли по-добре в момента пехотинец да оглави щаба на отбраната, защото знае на пръсти сухопътните ни граници и се е учил да ги отбранява. От юг, прогнозират политици, се задава вълна от бежанци. Може би ще продължим да строим и ограда. Ще напомним само, че в последните години Сухопътни войски се подценяват като най-многочислен вид въоръжени сили. А тъкмо те представят България в миротворческите мисии - от Камбоджа, през Ирак и Африка до Афганистан. С всичките там плюсове и минуси.

Анонимни гласове редят новия щаб  на отбраната и приказват, че ген. Румен Радев също ставал за началник на отбраната, но бил млад и щяло да го бъде в следващия мандат. Истината май е друга и май политиците не искат "шило в торба". Дори когато е завършил натовски щабове и колежи,  и ребром е поставил въпроса за охраната на българското небе и приземяването на военната ни авиация.

И през всичкото това време на интриги, слухове и боричкания войската се демотивира, военните са притиснати до стената и политиците се присмиват зад гърба им. А пиесата "Разделяй и владей" умело се режисира от министър Ненчев и кукловодите му.

На простосмъртните военни и гласоподаватели е ясно, че единствено и само се чака благословията на премиера Борисов за шеф на отбраната. Думата нямат нито гравнокомандващият президент, нито министърът. Дано я няма и съветникът на министър-председателя Аню Ангелов. От избора на Борисов зависи дали ще тръгне армейската реформа или ще буксува затънала в тиня от приказки и обещания за нови самолети, военен бюджет и заплати.

Утре министър Ненчев събира Съвета по отбрана по кадрови въпроси. Очаква се да стане ясна номинацията за нов началник на отбраната.

Ясен Тошев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6765 |19.09.2015 Фрог око: Ненчев коригира военния закон, чужди самолети да пазят небето ни . 5| 5246 |24.08.2015 Стратегът Ненчев: С 25 войника спираме бежанците от Македония . 0| 12106 |25.06.2015 Фрог око: С тлъсти хонорари Ненчев щурмува хибридната заплаха . 66| 7817 |29.11.2014 Ненчев остър - предава 33 хил. военни разузнавачи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads