Реклама / Ads
3| 6516 |27.12.2016 АКТУАЛНО

Политолог: ДПС е кемалисткото начало, а ДОСТ - ердоганизмът

.
Калоян Методиев
ДПС беше представител на национално-демократичната партия, кемалисткото, светското начало в турското общество, докато при Лютви Местан знаково беше турската държава в лицето на управляващите чрез техния представител Сюлейман Гьокче, т.е. това е ислямисткото начало, ердоганизмът. Това беше сблъсък на две турски визии за управлението на българска територия.
 
Така коментира политологът Калоян Методиев пред БНР вчерашните паралелни възпоменателни церемонии, проведени от ДПС и от ДОСТ, посветени на годишнината от Възродителния процес.

"Най-интересна е геополитическата проекция на събитието. Проекцията на ДОСТ е изключително опасна, защото се свързва с едно управление, което залага изключително много на ревизионизма", изтъкна политологът.

Според него присъствието на турския посланик на едно от събитията е знаково.

"Търсен ефект е. С Лютви Местан са като Кирил и Методий, неразделни, в чествания, пътувания, учредявания, партийни мероприятия. Не се прави така. Унизително е за българското правителство, за обществото. Нарушен е добрият тон, правилата – писани и неписани, в дипломацията. Скрити зад красиви фрази, виждате, че навсякъде в региона подобни партии-проекции на правителството на Ердоган създават проблеми, избутват агресивно всички останали участници на политическия терен – и в Македония, и в Босна, в Албания го наблюдаваме. С щедро финансиране, щедра подкрепа, логистична. Моделът "Гьокче-Местан" проби и навсякъде в региона има по един такъв инструмент на новата турска регионална политика на Балканите", обясни Методиев.  

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4501 |09.11.2016 Политолог: РБ е изчерпан, партиитe са с ГЕРБ заради властта . 1| 3763 |08.11.2016 Политолог: Каракачанов и Марешки решават вота . 0| 3976 |04.11.2016 Политолог: Истинската изборна кампания започва в понеделник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads