Реклама / Ads
11| 7478 |05.01.2015 АКТУАЛНО

Политолог пред Фрог: Санира се, за да се забравят дълговете и тока

.
Министър Павлова ежедневно говори за санирането на панелки
Нека през новата година да се говори повече за политика и по-малко за битови проблеми, да се говори повече за идеи, които да повишат политическата легитимност, препоръча политологът Анастас Стефанов на депутати и управленци.
 

Започва се обаче годината не по правилния начин. Ставаме свидетели на опит за осакатяване на мандатността, посочи пред Фрог нюз анализаторът. Стараем се да сложим под въпрос изпълнителната власт при местни избори. Местните избори съществуват, за да гарантират демократичността на местно ниво, а не да поставят въпроса за централната власт. Поставянето под въпрос на изпълнителната власт я кара да живее в дилема на затворника, т.е. да не предприема нищо по силата на това, че краят е прекалено близо, смята Стефанов.

 

На въпрос дали политическата конфигурация в Народното събрание е устойчива, той отговори: Ако тази конфигурация не издържи, може да се завърти рулетката отново и да се състави друга конфигурация. Един път това е правено – в правителството на Беров.

 

Говоренето за избори се насажда умишлено по друга причина – януари и февруари са месеците, които са силно осезаеми за обществото. Лансирането на всякакви второстепенни теми са в услуга на политическия елит. Те му помагат да прескочи зимния праг. Ще се опитва да не се говори за цените на тока. В бюджета е заложено изтегляне на заеми, затова се говори за саниране на панелки например, посочва анализаторът.

 

ДПС се опитва да задава дневния ред и заговори за нови избори. На това обаче трябва да се даде отпор. За Борисов ще е от значение да бъде подкрепян от други сили, но не и от ДПС. Премиерът може да разчита на тази подкрепа. Може да намери теми, които са общи с партията на Местан и това да е оправданието. Осъждането от Борисов на Възродителния процес създава усещане, че с Местан си говори неформално и представлява втора версия на пиенето на кафе.

 

Попитан дали кабинетът на Борисов може отново да бъде свален от народа, Стефанов коментира: Не трябва да надценяваме ресурса на гражданството да оказва натиск за предсрочни избори. Ако се стигне до тях, това е защото елитът има интерес от тях. Борисов имаше интерес да си подаде оставката по-рано, за да съхрани политическата сила. Властта се сдава, не се взема.

 

В обществото може да бъде събуден тлеещ гняв, въпросът е кой ще бъде авангардът на този гняв. В последните години ние живеехме в условията на непрекъснат протест. Има умора. Не се знае кои ще бъдат припознати като моралните водачи, тъй като фигурите от протестите през февруари 2013 г. са делегитимирани. Говоренето за избори не е панацея и дано елитът се опита да разбере това през 2015 година, апелира политологът.      

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6404 |22.12.2014 Политолог пред Фрог: Наложиха ни полупрезидентски режим; имаше приватизация на институции . 4| 5679 |18.12.2014 Шефът на БДЖ пред Фрог: След 1 г. да се намали субсидията, иначе няма пари за заплати . 5| 5292 |18.12.2014 Ципов пред Фрог: Трудно ще възстановим ГДБОП заради разликата в заплатите на ДАНС и МВР . 22| 9170 |17.12.2014 Адв. Екимджиев пред Фрог: Цацаров е съучастник в корумпционото разпределение на делата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads