Реклама / Ads
5| 6709 |18.05.2017 АКТУАЛНО

Полицейски синдикат: Ножът е до кокала, заплатите на полицаите да се вдигнат

.
Източник: БГНЕС
От Синдикалната федерация на служителите в МВР обявиха, че няма да дадат 100 дни толеранс на новото ръководство на Министерството на вътрешните работи по отношение решаването проблемите в областта на сигурността.
 
И двата партньора в управляващата коалиция - Обединените патриоти и ГЕРБ, са вече доста време в управлението и се предполага, че би трябвало да са достатъчно наясно с проблемите в Министерството на вътрешните работи. Трябва да се вземат спешни мерки, защото нещата са доста зле, и това е меко казано. По-скоро ножът е опрял до кокала. Дори и да искахме, не разполагаме с това време, което да дадем като толеранс на новото ръководство, подчерта Попов. Първото, което би трябвало да направи ръководството на МВР, след като се огледа, е да седнем и да разговаряме. Очакваме това да се случи в близките дни, за да видят нещата и от наша гледна точка, за да могат след това на база това, което ще чуят, да си планират следващите действия. Това казва председателят на Управителния съвет на СФСМВР Валентин Попов.

При всички случаи още отсега министърът трябва да започне да мисли за изцяло нов закон за МВР. Новият закон трябва да влезе в парламента до следващата пролет, за да има време да бъде добре обмислен, да бъде съгласуван с всички заинтересовани. От законотворчество на коляно и от бързане видяхме докъде я докарахме, заяви синдикалният шеф. Според него би трябвало да се помисли за няколко промени в действащия закон, които да влязат в сила още от тази есен. Тези промени могат до известна степен поне да намалят напрежението сред служителите, да се отразят малко или повече на благосъстоянието им, да им дадат повече сигурност и вяра в системата. Липсата на тази вяра е един от големите проблеми в момента, посочва Попов.

Той е категоричен, че ако не бъдат предприети спешни мерки, проблемът с незаетите щатове в МВР, които са над 4000, ще се задълбочава. Нещо повече, този проблем има и една друга страна - започва осезаемо да пада и качеството на хората, които искат да започнат работа в системата. От доста време насам професията започва да става все по-малко престижна. Трябва да се помисли за кардинални мерки по въпроса, заяви председателят на УС на СФСМВР.

Валентин Попов смята, че трябва спешно да се помисли за увеличаване на доходите на служителите в МВР. Като говоря за доходи, имам предвид най-вече основните заплати. През последните години и минималната, и средната заплата в страната се увеличиха с повече от 50%, а заплатите на служителите в МВР са се увеличили с не повече от 15%. Това е ситуация, която трудно може да продължи така още дълго време, особено на фона на заявките, които чуваме от управляващата коалиция за увеличение на минималната заплата и за увеличение на заплатите в други браншове. Този път няма как служителите на МВР да бъдат оставени сами, коментира той. По думите му обещаното от кабинета "Борисов" 2 увеличение на заплатите на служителите на терен е съвсем незначително. За сметка на това с т.нар. реформа се появи един страхотен дисбаланс във възнагражденията, каза Попов.

По думите му идеята на предишното правителство на Борисов за полицай във всяко село е неосъществима. Не и с този състав на МВР. За да се случи нещо такова, трябва да се раздуе неимоверно щатът. А и не съм сигурен, че това е най-добрият вариант. Това беше един хубав предизборен лозунг, но си остана само дотам, посочи синдикалистът. Попов заяви, че оборудването на служителите на МВР е в плачевно състояние, като обясни, че негови колеги са принудени да си купуват униформено облекло със собствени средства. Председателят на СФСМВР е категоричен, че ако исканията им не бъдат чути, са готови да ги отстояват и с протести.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3661 |18.04.2017 Полицейски хеликоптер с 12 души се разби в Турция . 0| 3880 |28.03.2017 Турция въведе полицейски час в Диарбекир . 2| 14287 |17.02.2017 Само във Фрог: Мор налегна полицейските шефове в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads