Реклама / Ads
6| 5939 |07.06.2010 АКТУАЛНО

М. Попова: Ще има нов закон за честни магистрати

.
Маргарита Попова
Етични комисии ще изискват информации от МВР, Сметна палата, общини. Обществото ни във всички сфери все още не е научено на оставки, каза министърът на правосъдието.
 

Най-сетне в Закона за съдебната власт ще се обърне особено внимание на морала и нравствените качества
на онези, които влизат в системата, обяви по БТВ министърът на правосъдието Маргарита Попова. Нищо чак толкова ново няма, но е изключително важно, че за постъпване в съдебната система ще се иска определен стаж и оценка на моралните качества на кандидатите, добави тя.

Ще работят етични комисии във всяко звено на съдебната система, каза тя. ВСС ще се обръща към тази комисия и заедно ще изискват достатъчно конкретна информация. Етичната комисия ще изисква информация от масивите на МВР, от Сметната палата, от съответните Общини. Този модел бил познат във Франция и там се работело така.

Има обществен контрол върху работата на магистрата, той е публична личност и когато избираш това поприще, трябва да имаш силата, постоянството и устойчивостта на характера да се откажеш от много неща, поясни Попова и добави, че има опасност от доноси, но тях ги имало и сега.

Думата оставка е въпрос на морал в личната сфера на всеки един от нас.
В много случаи щеше да е по-добре, ако бяхме станали свидетели на такъв акт, каза тя и напомни, че в много ситуации това щяло да е по-добрият изход, но обществото ни във всички сфери не било научено на този факт. Повече ми се ще това да стане факт, отколкото обаче е възможно, добави министърът.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5308 |10.04.2008 Екозащитници: Спрете незаконните строежи! . 0| 5166 |09.08.2007 Французин арестуван за незаконен превод на Хари Потър . 1| 7101 |01.03.2007 Отвратен съм от беззаконието в държавата ни, твърди звездата на Военния театър Иван Радоев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads