Реклама / Ads
3| 4358 |27.04.2021 АКТУАЛНО

Поражението на “Има такъв народ” и изборните промени

.
На второ четене в правна комисия голяма част от предложенията на “Има такъв народ”, които иначе бяха приети с мнозинство в пленарна зала, претърпяха провал. Може би точно тук се крие и разковничето за решението на Слави Трифонов да върне мандата и да не съставя кабинет на малцинството, което ще изисква подкрепа на “системните партии”. Ето обаче какво се случи с Изборния кодекс днес.
 

В края на днешното заседание паднаха голяма част от предложенията на “Има такъв народ”. На фона на обсъжданията от ГЕРБ-СДС направиха изявление пред журналисти, на което Радомир Чолаков от Борисовата формация заговори за приемането на Изборен кодекс “за една нощ”, юридически фарс и цирк. 

 

Нерешителност имаше по въпроса с гласуването по пощата. Според първоначалната идея на ИТН това трябваше да бъде въведено експериментално на президентските избори наесен. Хипотезата за предсрочни парламентарни избори през лятото е все по-вероятна, което може би обяснява решението им да поискат въвеждане на гласуване по пощата още на следващите избори, ако има такава възможност. 

 

Това се случи между двете четения на законопроекта. 

 

В становището си по законопроекта от външно министерство посочиха, че гласуването по пощата е "съвсем оскъдно уредено", а предложените разпоредби оцениха като "неприложими", информариат от в. “Сега”. 

 

Предложението не се хареса и на "Демократична България", от която депутатите на Трифонов очакваха подкрепа. Десните се притесниха, че гласуването се оставя изцяло в ръцете на ЦИК. Причината - "Има такъв народ" иска ЦИК да приеме реда и условията, по които да се проведе гласуването. Срещу това реагираха и от външно министерство. Според ДБ предвид кратките разпоредби в законопроекта ще се стигне до изборни комисар, които да дописват кодекса. 

 

За гласуването в чужбина отново влизат в действие отменените през 2016 г. разпоредби, според които секции се създават при само 40 подадени заявления от страна на български граждани. Връщат се и автоматичните секции при 100 гласували на предишните избори. Такива ще се образуват и по преценка на дипломати на място. 

 

Отпадна и таванът от 35 секции в страните извън ЕС, който също действаше от 2016 г. досега.

 

Въпросът за избирателен район “Чужбина” обаче се оказа препъни камък. От ИТН искаха такъв да се въведе след националното преброяване в края на тази година. От ДБ обаче поискаха това да се случи веднага.

 

Така към края на заседанието се стигна до предложената от "Има такъв народ" нова методика, по която да се определят мандатите в многомандатните изборни райони, в която е записано, че създаването на района в чужбина зависи от приключването на преброяването. При гласуването на методиката депутатите на Трифонов загубиха. Същото се повтори и при гласуването на основното им предложение да се отложи създаването на района до излизането на резултатите от преброяването. 

 

Мажоритарните избори, които се превърнаха в гореща тема за дебат в НС също отпадна. ИТН искаха това да се случи на следващите редовни избори, когато такива има, за да се даде достатъчно време. Това стана повод за престрелки и обвинения в непоследователност и подвеждане на избирателите - тезата се превърна в нова опорна точка за ГЕРБ. Така или иначе обаче мажоритарната система не се приема от голяма част от формациите, които отхвърлиха предложението.

 

Машинният вот става задължителен за секциите с над 300 избиратели. Това стана с постигането на пълен консенсус. Машини няма да се ползват само в по-малките населени места или в случаи на технически неизправности. 

 

В чужбина ще се гласува с устройства, както предложи "Има такъв народ", но само в секциите, за образуването на които са подадени не по-малко от 300 заявления, или в които на последните избори са гласували не по-малко от 300 души. За изключенията и за извънредните случаи ще се запази хартиеното гласуване.

 

От ЦИК коментираха, че е нецелесъобразно да се въвежда машинно гласуване в чужбина заради логистичните трудности и необходимия човешки и финансов ресурс.Според МВнР много въпроси остават без отговор. Един от тях например е транспортирането на устройствата зад граница и обратно. Забележките ще бъдат взети предвид, успокои председателят на правната комисия Радостин Василев. 

 

Възможно е да няма достатъчно устройства за евентуални предсрочни избори през юли, посочиха в становище от “Сиела Норма”. Засега не е ясно колко машини ще бъдат необходими за следващия вот, но при новите условия те със сигурност ще бъдат повече от поръчаните 9600 броя за последните избори.

 

Отхвърлено бе предложението за дистанционно гласуване за предсрочните парламентарни избори. Първото такова ще бъде експериментално за изборите наесен за президент.

 

Депутатите съществено промениха начина, по който ще се образува и назначава съставът ЦИК. С новите текстове, внесени от "Има такъв народ", съставът на ЦИК се намалява до 15 члена. Вече цялата комисия ще се назначава с указ на държавния глава след публични консултации и процедура, определени от него, по предложение на парламентарно представените партии и коалиции. 

 

Оставен бе двуседмичен срок на държавния глава да направи промените, ако законът бъде приет. 

 

За момента се отлага въпросът за обновяване на избирателните списъци. По идея на "Има такъв народ" и "Демократична България" се прие, че заявлението за гласуване по настоящ адрес ще може да се подава на интернет страницата на ГД ГРАО, като дирекцията ще извършва автоматизирана проверка на вписаните в заявката данни.

Одобрена беше идеята, подкрепена от повечето парламентарни формации, да се позволи видеонаблюдението при броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните избирателни комисии. Редът и условията, по които ще се извършва наблюдението, ще се определят от ЦИК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6701 |07.04.2021 Политологът Георги Киряков: Ако президентът подкрепи Слави, ”Има такъв народ” ще спечели новите избори . 24| 6157 |25.04.2021 Атанасов: Ако бъдем поканени от „Има такъв народ” за разговори, ще се отзовем . 3| 5611 |01.10.2015 Фрог око: Болници се разпадат от дефицита на НЗОК, а Москов се кълне, че няма такъв . 10| 7275 |12.11.2011 ЦРУ се мести от София в Белград? Няма такъв филм!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads