Реклама / Ads
2| 4434 |21.01.2020 АКТУАЛНО

За пореден път законността на „Златен век“ бе потвърдена – този път от направление „Архитектура и благоустройство“

.
Въпреки нееднократните потвърждения на всички ангажирани към казуса институции и десетките правните становища, че многофункционалната сграда „Златен век“ се строи напълно законно, кмета на кв. Лозенец се опита „да търси под вола теле“, при това – с широк обществен отзвук!s
 

В резултат на това, налице е поредното потвърждение, че проектът е законосъобразен и се извършва в синхрон с общия устройствен план на Столична община, който е бил в сила при издаването на разрешителното за строеж на сградата. Нещо, което Константин Павлов се опита да оспори – при това с официално искане до ДНСК и Столична община.

 

Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община, обаче, са повече от категорични в отговора си до кмета на кв. Лозенец:

„Подробен устройствен план, по приложението на който е издадено разрешение за строеж към датата на влизане в сила на ЗУЗСО (Закон за устройство и застрояване на Столична община), не подлежи на привеждане в съответствие с правилата и нормативите към ЗУЗСО и ОУП на СО.

От друга страна, следва да се има предвид и обстоятелството, че съгласно § 22, ал.1 от ЗР на ЗУТ подробният устройствен план за УПИ І-98,99, кв. 272а, м. „Лозенец І-ва част“ е приложен както по отношение на регулацията, така и по отношение на застрояването и прилагането му не може да бъде спряно на основание чл. 135, ал. 6 от ЗУТ.“

 

С други думи – за пореден път се казва, че сградата „Златен век“ има напълно законни книжа за строеж! Напомняме, че подобен отговор дадоха и ДНСК:

Във връзка с искането на Кмета на район „Лозенец“ - Столична община до началника на ДНСК за издаване на заповед по реда на чл.225, ал.1 от ЗУТ за премахване на строеж: „Златен век“ (…) следва да се има предвид, че от органите на ДНСК не е установен незаконен строеж“. Както и че „Съобразно сочена в решението практика на ВАС десетгодишният срок спрямо издаденото разрешение за строеж ще изтече през 2028 г.“

 

И какво излиза? Новият кмет на кв. Лозенец Константин Павлов и правните му съветници не познават наредбите и законите. Това говори само, че и той ще залага на евтин популизъм.

 

„Златен век“ е сграда, която поставя началото на едно ново и съвременно строителство, което може да се превърне в решение на много от проблемите на кв. „Лозенец“  и столицата ни. Ако в София имаше повече енергийно ефективни сгради от най-високия клас А, при който емисиите в околната среда са сведени до минимум (каквато е „Златен век“), сега нямаше да се тровим чак толкова в тази силно замърсена атмосферна среда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4816 |22.11.2019 Административният съд в София се произнесе за законността на ”Златен век” . 4| 11880 |22.07.2019 Как казусът „Златен век“ доказва некадърността на законодателите . 5| 9360 |24.06.2019 След пороя в София лъсна пореден некачествен ремонт . 23| 23835 |08.06.2018 Бонев: Цецо, сигурно по-презиран от теб няма, предател на МВР и законността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads