Реклама / Ads
4| 7620 |01.11.2009 АКТУАЛНО

Послание към младите изпращат навръх Деня на Будителите

.
Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет Източник: Вяра Йовева
Фондация Българска Памет и ученици от Югозападните Родопи празнуват Деня на народните будители с изложба и концерт в град Якоруда.
 

Денят на народните будители – 1 ноември се отбелязва с откриване на изложба и празничен концерт
, в който участват Дичо и балет „Нова”, както и фолклорни танцови и певчески състави от Якоруда, Белица, Девин, Доспат, Дъбница и Слащен. Честването на празника е организирано от Фондация Българска Памет със специалното съдействие на община Якоруда.

От 14 ч. в читалище „Светлина” председателят на фондацията д-р Милен Врабевски открива пътуващата изложба „Старобългарската азбука и държавата на духа”. Експозицията е съвместен проект с Националния исторически музей и носи посланието към младите хора да познават и съхраняват историята на езика, приютил българската идентичност по превратния път на историята.

Празничният концерт се открива в 15 ч. на Централния градски площад, пред читалище „Светлина”. Специални гости на фондацията са над 150 деца от училищата от Гоцеделчевския район, Доспат и Девин и Белица.

Същевременно Фондация Българска Памет провежда конкурс за есе на тема „Какво е Европа за нас” в повече от 40 училища по поречието на р. Места. Първите четиринадесет финалисти ще имат възможност да посетят Европейския парламент в Страсбург, заедно с председателя на фондацията д-р Милен Врабевски, преди Коледната ваканция – по покана на българския евродепутат Андрей Ковачев. Във връзка с бъдещи културно-развлекателни инициативи и проекти за евроинтеграция сред учащите от региона в Якоруда тържествено ще се открие постоянен офис на Фондация Българска Памет. Събитието е от 13 ч. на ул. Цар Борис III, 94. До момента в различни инициативи на фондацията са участвали повече от 500 деца от училищата в общините Якоруда, Девин, Доспат, Гърмен, Гоце Делчев, Сатовча и Хаджидимово.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8946 |23.10.2009 Искате гей брак? Тичайте до Швеция! . 5| 8614 |19.10.2009 Шоколадът най-много върви в кризата . 12| 8844 |13.10.2009 Приготвяйте яка пачка за следване в чужбина . 9| 6837 |12.10.2009 Врачки и баячи церят българина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads