Реклама / Ads
6| 9201 |12.01.2011 АКТУАЛНО

Практика на конспиранцията или как се подслушва в наши дни?

.
900 лв на ден плащате, да ви слушат жената. Битово! Другото слушане по света се нарича интелиджънт сървис. И у нас е сървис, но не е интелиджънт.
 

В съвременния глобализиращ се свят тайни вече няма
. Дори нещо да е било замислено тайно, узнае ли го повече от един човек, то престава да е такова. Конфиденциалността на разговорите също престава да бъде факт; интересно е вече не какво са си казали двама души „под секрет”, а колко бързо разговорът им ще стане публичне факт. У нас, от една страна, за това помага типично българската любов към клюката и интригата, от друга, разбира се, възможността със съвременни технически средства безцеремонно да се нахълтва в личното пространство, когато и колкото пъти някой пожелае това. Затова и престана да бъде оригинална констатацията, че всички живеем в един непресекващ Биг Брадър.

Разбира се този Биг Брадър на 21 век си има своите технологични средства. Бърз поглед към пазара в интернет сочи, че днес човек може да си закупи всевъзможни джаджи за подслушване, проследяване и заснемане. Революционните открития в това отношение скоро ще оставят частните детективи съвсем без хляб. Мини и микро камери могат да наблюдават съпрузи, бавачки, колеги и подчинени. При това без потърпевшите да се усетят. Може и да сте „от стара коза яре”, но техниката е напреднала толкова много, че няма да се усетите, докато отнякъде не ви конфронтират с разпечатка „черно на бяло”.

Оказва се, че вече всеки може да постави подслушвателно устройство в мобилен телефон, стига да иска. Разбира се слушалките им не се развиват като на обикновените. Действа се още по-лесно. Подслушвателният софтуер е достъпен и се рекламира с обещанието, че може да преобрази всеки GSM апарат в усъвършенствано подслушвателно устройство. Единственото, което трябва да се направи в случая, е да се инсталира, но това отнемало не повече от 10-на минути. И веднъж инсталиран, този софтуер не може да бъде засечен по никакъв начин.

Как става? Инсталирали сте шпионския софтуер, който може да си закупите съвсем свободно, и искате да започнете подслушването? Просто изпращате команда под формата на SMS, която ще активира микрофона на подслушвания апарат. Този SMS не е видим за собственика на другия телефон. Командата отива директно до подслушвателния софтуер и активира микрофона на другия телефон, като го превръща в подслушвателно устройство, другояче казано в “бръмбар”. Оттук нататък микрофонът предава безпроблемно и без знанието на собственика, всички разговори, които той провежда по него. За разлика от старите модели бръмбари, когато сте включили подслушвателен софтуер в мобилен апарат, обхватът ви е цялата GSM мрежа. На практика вие може да сте от другата страна на планетата, а обектът на вашите “проучвания” да си е у дома, в апартамента си в София и да разговаря по телефона, и вие без никакъв проблем ще може да чуете всяка негова дума с разговарящия. И никакви смущения не биха нарушили чистотата на звука. Найс, а?

Има и комплекти за подслушване на SIM карти. Повечето от тях съдържат слушалки, малко зарядно устройство, литиево-йонни батерии, както и няколко микрофона, за по-ясен и силен звук.

Естествено, който желае, може да отиде и отвъд едното подслушване. Мурафети за това бол ‒ миникамери, скрити камери, безжични, GPS‒проследители, заглушители и т.н.

А що се отнася до манипулирането на записи, монтаж и пр. ‒ нищо по‒лесно от това. Всеки един обикновен тонрежисьор, напр. ще ви каже как може да се манипулира звук, да се реже, наслагва и пр., нещо повече ‒ самите вие можете да си изтеглите съответните програми и да го правите в домашни условия, при това на собствения си компютър. Даже е евтино, пък и забавно. Пардон, май не е чак толкова за потърпевшите.

Другояче стои въпросът с поръчване на подслушванията, които се правят от спецове. Там и актуалните суми стават по‒дебели. Твърди се, че за подслушване отиват около 900 лв. на ден. Говорим за битово, не за политическо подслушването.

Другото подслушване, в средите на политиците, си е вече работа на самите политически партии. Пак специалисти твърдят, че в началото и там се е работело по‒аматьорски, но революцията настъпвала бързо. Е, не става дума за програми от типа на „Ешелон”, напр. (програма на разузнаването на UK-USA, която улавя и анализира всички сигнали, телефонни връзки, и-мейли и др. по света. Тя прихваща 3 милиарда съобщения на ден и има станции по цял свят.) Но това е т.нар. intelligence service. А у нас на този етап може да е всичко друго, но никак не е интелиджънт...

Мата Хари
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5960 |29.01.2010 Случаят Спаска Митрова като еничарска практика . 11| 4991 |10.10.2008 Американските спецслужби подслушвали граждани и журналисти . 0| 4853 |21.05.2007 20 журналисти подслушвани покрай скандала в следствието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads