Реклама / Ads
44| 10881 |10.04.2010 АКТУАЛНО

Пръмова напуска БНТ заради политически натиск?

.
Из коридорите на държавната телевизия все по-упорито се носят слухове, че генералният директор Уляна Пръмова ще подаде оставка предсрочно заради политически натиск.
 

Недомлъвките за преждевременното напускане на Пръмова обикалят БНТ вече седмици наред. Припомняме ви, че тази година мандатът на шефката изтича и от СЕМ ще бъде обявен конкурс за нов директор на държавната телевизия, която най-вероятно ще бъде обединена с БНР, по примера на BBC. От "Сан Стефано" 29 все още отказват официален коментар, развълнувани от сериозните финансови проблеми, в които се намира БНТ в момента.

От първи април в медията са въведени нечовешки мерки за изплащане на хонорарите, които голяма част от екипа получава, оплакаха се служители от държавната телевизия, които поискаха да останат анонимни поради обективни причини. "Някой е наредил да се изплащат парите от хонорарите само три дни в месеца, и то от 9:30 до 12:30 часа. Освен това има лимит, който касиерите трябва да спазват. Независимо, че си чакал 3 часа, голяма е вероятността да останеш без пари, когато касата затвори", каза пред Frognew.bg възмутен служител на телевизията. По думите му "заради кризата" са орязани 10% от парите за хонорари и положението в момента било трагично. Най-засегнати били операторите, които нямали възможност да работят на повече места, за да издържат семействата си. В сряда дори се е стигнало до бунт пред касите на държавната телевизия заради нередовно изплащаните хонорари. От ръководството се принудили да извикат полиция, която да разтърве служителите в БНТ1. Свидетели разказаха пред Frognews.bg, че до по-сериозни сблъсъци не се е стигнало.

Срамотиите така и не видели бял свят, нито в "По света и у нас", нито в други медии заради изричната забрана да бъдат заснети. "Обадихме се на конкурентна телевизия, но тя така и не беше допусната в сградата", заяви работещ в БНТ сценарист.

За обществото не е тайна, че от месеци парите в държавната телевизия закъсняват, екипът се съкращава, а заплатите гороломно намаляват. Самата визия на БНТ напоследък подсказва немотията, винаги оправдавана с твърде малкото държавни субсидии и липсата на достатъчно реклама. За пръв път, обаче, от времето на Жан Виденов служителите в БНТ явно недоволстват от политиката, която се води в момента. Дали има или е имало политически натиск над Уляна Пръмова, едва ли със сигурност ще излезе наяве с доказателства и документи. Факт е, че вече половин година заплатите на служителите закъсняват, БНТ ще бъде съдено за 8 млн. лева от ВИВАКОМ, а телевизията бавно, но сигурно губи визията на държавна и обществена медия. Очакваме и тежката дума на новия председател на СЕМ доц. Георги Лозанов, който най-вероятно ще има сложната задача да извади от блатото БНТ с принудително вземане на крайни мерки.

Припомняме ви, че в интеряю за Frognews.bg режисьорът и водещ в държавната телевизия Васа Ганчева заяви категорично, че в "телевизията майка" няма какъвто и да е политически натиск. Ганчева за пореден път подчерта, че в БНТ новините се отразяват много по-професионално от останалите национални медии, но призна, че парите от бюджета непрекъснато намаляват.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 74| 13839 |16.03.2010 Наши и турски военни се скараха заради турското робство в Кабул . 13| 6686 |05.03.2009 Алла Пугачова напуска сцената . 68| 13527 |27.02.2009 Скандал: Затвориха устата на Милен Цветков и Люба Кулезич заради властта . 15| 11805 |26.01.2009 Мара "Отварачката" си навлякла проблеми заради риалити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads