Реклама / Ads
8| 6103 |28.12.2011 АКТУАЛНО

Правителството одобри застрояването на природните паркове

.
Поправките в Закона за горите, облекчаващи режима на застрояване в природните паркове, бяха одобрени от правителството на последното му заседание за 2011 г. Текстовете бяха изготвени и внесени ударно под натиск на собственика на ски съоръженията на Витоша - “Витоша ски”.
 
Точно преди откриването на ски-сезона инвеститорът отказва да пусне лифтовете на Витоша, докато промените, позволяващи му да изгради нови писти и лифтове над София, не минат на одобрение и през парламента. В понеделник почитатели на зимните спортове направиха неофициално откриване на ски-сезона на Витоша, но при неработещи лифтове.

Одобрените в сряда законови поправки дават възможност за изграждане на писти и лифтове на територии – част от държавния горски фонд, но без да се променя предназначението на земята, т.е. тя остава държавна. Така изсечените и застроени терени ще се водят гори "на хартия". По думите на земеделския министър Мирослав Найденов одобрените текстове не обслужват една фирма. От промените щели се възползват всички курорти, каза Найденов след заседанието на Министерски съвет.

“Законът за горите, който беше приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма. Това не се отнася само за Витоша, макар и скандалите в последните дни да станаха със стартирането на сезона на Витоша, а и за останалите ни планински курорти. С тази промяна ние даваме възможност за развитието на този туризъм и на този бизнес, който е свързан с допълнителни работни места и съживяване на тези населени места”, каза министърът. По думите на Найденов териториите остават държавна собственост и затова не може да се говори за нерегламентирана държавна помощ.

“Ако ние ги продавахме, а не разрешавахме сервитутно право, би могло да се тълкува като нерегламентирана държавна помощ. Тези площадки, образно, които ще се дават като сервитут за изграждане примерно на съоръжения за ски влек или за лифт, не променят собствеността си”, обясни той.

Според него в конкурентната среда, в която сме с останалите европейски страни, този бизнес трябва да бъде подпомогнат и това е смисълът на промените. Там, където има инфраструктура, има и туристи. Министърът заяви, че със запазването на изключителната държавна собственост, е намерен разумният компромис. Мнението на екоминистъра Нона Караджова, изказано на заседанието, е било, че подобни разрешителни за изграждане на ски съоръжения не са свързани с проблеми и притеснения за околната среда, каза още Найденов.

Природозащитници: Промените спестяват 50 млн. лева на офшорки

Промените в Закона за горите спестяват над 50 млн. лева на офшорни оператори в скитуризма. Това се посочва в съобщение на природозащитната коалиция "За да остане природа в България" по повод приетите в сряда текстове. "Витоша ски" е офшорна компнаия, както и "Юлен" АД - концесионер на ски зона Банско. В управата и на двете компании се срещат едни и същи имена. Неофициално пък офшорките се свързват с Цеко Минев, акционер в "Първа инвестиционна банка".

 

В сега одобрените промени за пореден път се предлага строителството на скиписти и лифтове в горите да става без промяна на предназначението на територията и съответно без плащане на такса за изключване на земята от горския фонд, отбелязват екоактивистите. Според тях това ще лиши държавата от десетки милиони левове приходи.

 

Категорично неприемливо е за България, която търпи огромни критики в областта на правовия ред, да погазва изискванията на закона в резултат на натиск от една частна фирма – собственик на съоръженията в скизоната "Алеко" в Природния парк "Витоша", се посочва в съобщението. Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, "Витоша ски" АД цели за създаде обществено недоволство, което да бъде използвано в подкрепа на исканите от дружеството промени.

 

Предложената промяна в Закона за горите ще облагодетелства не само "Витоша ски" АД, но и всички инвеститори в скикурорти в горските територии на Стара планина, Рила, Родопите и Пирин, смятат защитниците на природата. Според техни изчисления "скандалното премахване на процедурата за промяна на предназначението на горите ще спести на инвеститорите над 50 милиона лева за застрояването на не по-малко от 10 000 дка гори със скиписти и лифтове". Това представлява схема за държавна помощ, която е недопустима в Европейския съюз и ще доведе до нова наказателна процедура срещу България, отбелязват те.

 

Ако тези поправки в Закона за горите бъдат приети, това ще бъде ясен знак за инвеститорите в други проекти като голф-игрища или алтернативни енергоизточници да подадат заявка за още промени на Закона за горите в ущърб на държавния и обществен интерес, прогнозират от коалицията.

 

В параграфи на законопроекта са заложени допълнителни загуби за държавния бюджет и пълно незачитане на обществения интерес, които поощряват учредяването на вещни права и продажбата на държавна собственост без търг при нарушаване правилата на конкуренцията, твърдят природозащитниците. Това ще доведе не само до загуба на нови 20 милиона лева, но и ще постави закона в смешното положение дългосрочните наеми на горски територии да стават на базата на търг, а продажбата и учредяването на вещни права да се правят без търг, посочват те.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7849 |07.06.2011 Европа отбелязва Деня на свобода от правителството . 135| 7871 |23.01.2011 Ив. Костов: Протегнахме ръка към правителството . 1| 5741 |25.10.2008 EП одобри програма за защита на подрастващите в интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads