Реклама / Ads
63| 10109 |26.09.2014 АКТУАЛНО

Правителството шашна МВР и войската с пенсионна възраст

.
Служебното правителството предложи пенсионна възраст за полицаите и военните и хвърли в смут хората с пагони. Решението е гласувано единодушно на заседание на кабинета.То е било подкрепено от Близнашки, Христосков, Порожанов и почти всички министри. Възроптал е единсвено вътрешният министър Йордан Бакалов, а военният се е ослушал и не се е изказал.
 
Вътрешният министър Йордан Бакалов е категорично против въвеждане на изисквания за възраст по чл. 69 от КСО, т.е. за военнослужещите и полицаите.  Въпросът е обсъждан на правителственото заседание в сряда. От стенограмата личи, че министър Шаламанов не е взел отношение по този въпрос. Ако се стигне до конкретни предложения за възраст, тук става въпрос за 52 до 55 години максимум, казва социалният министър Йордан Христосков


В момента работещите в двете ведомства имат право на пенсия при прослужени 27 години стаж, от които 2/3 да са кадрови, тоест, да са работили в съответното ведомство. Това позволява и по-ранното им пенсиониране.Кабинетът предлага режимът да се промени и уеднакви със стандартните условия за пенсиониране, тоест при навършена възраст и осигурителен стаж.

Вътрешният министър Йордан Бакалов е категорично против въвеждане на изисквания за възраст по чл. 69 от КСО, т.е. за военнослужещите и полицаите.„Аз така или иначе няма да го подкрепя в този вид. Но така или иначе, след като в моето министерство, уважаеми господин министър-председател, за три години и половина са уволнени, съкратени и пенсионирани над 13 000 служители, аз не знам как по-нататък ще очакваме някаква сигурност и всичко останало. Ясно е, че трябва да се работи в тази посока. Ясно е, че все пак е малко по-специфичен вид труд“, коментира Бакалов по време на заседанието.

Решението на служебния кабинет е в унисон с препоръки на Съвета на Европейския съюз от 8 юли 2014 г. Те са за изравняване възрастта за пенсиониране при мъжете и жените от 2015 г., като след 2012 г. достигне 65 г. и за уеднаквяване на условията за пенсиониране на служителите в МВР, МО и ДАНС със стандартните.

 „Предложенията и препоръките на Европейската комисия и на други институции са да се въведе минимална възраст за пенсиониране на всички български граждани, в това число и на работещите в специалните ведомства. Знаете, че такава възраст съществуваше в армията първо и предложението беше тя да се въведе в останалите институции. Предишното правителство и съответно парламентът отмениха тази възраст, за което са отправени сериозни критики от Европейската комисия – и писмено, и в лични срещи, които сме имали. Затова тази мярка е предложена“, заявява социалният министър Йордан Христосков пред колегите си на заседанието.Той се аргументира с факта, че българската пенсионна система е за „пенсии за възраст, е не за прослужени години“.

Решението е прието с един глас против, а за да влязат в сила промените, те трябва да бъдат одобрени от следващия парламент.

Подобно допълнение беше прието при правителството на ГЕРБ, но при следващото правителство текстовете бяха отменени. Преди време бившият военен министър Ангел Найденов прогнозира че това, което са успели да постигнат в социалната област за военните, ще бъде премахнато.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 9895 |07.07.2014 Димитър Иванов: Сергей бутна правителството . 9| 8074 |04.07.2013 Марин Маринов: Абсолютна простотия на протестиращите е искането на оставката на правителството . 92| 8125 |16.03.2012 Първанов нападна правителството, забърка в интрига Борисов, Станишев и Дянков . 8| 6105 |28.12.2011 Правителството одобри застрояването на природните паркове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads