Реклама / Ads
4| 4977 |08.05.2015 АКТУАЛНО

Правосъдният министър скочи срещу решението на ВСС за освобождаване на Пепи Еврото

.
Петьо Петров
Министър Христо Иванов е внесъл жалба срещу решението на ВСС от 29 април, с което следователят Петьо Петров- Пепи Еврото бе освободен от съдебната система.
 

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което Петьо Петров е освободен като следовател в следствения отдел на Софийската градска прокуратура, е прието при съществено нарушение на производствените правила, при превратно упражняване на власт и при грубо несъответствие с целта на закона, посочват от Министерство на правосъдието.

 

Според жалбата на правосъдния министър решението е прието в нарушение на чл. 166 ал.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) - ако срещу съдия, прокурор или следовател, има образувано дисциплинарно производство, до приключването на това производство той не може да бъде освободен на основание подадена оставка.

 

В случая, срещу Петров все още няма образувано дисциплинарно производство, но на 31 март т. г. ВСС е бил сезиран с такова искане от министъра на правосъдието, а отказът на съвета да образува такова производство на свой ред е оспорен пред Върховния административен съд.

 

Съгласно чл. 27, ал. 2, т. 1 и 2 АПК, налице е висящо административно производство със същия предмет, пред същия орган и с участието на същата страна, независимо дали е във фазата на издаване или оспорване на съответния акт, е посочено в жалбата.

 

Министър Иванов заявява и че това е единствената пречка за освобождаване на магистрат, която се предвижда от закона, а целта е да се предотврати възможността на съдиите, прокурорите и следователите да упражняват правото си на "оставка" за избягване на дисциплинарно производство срещу тях и на последиците от дисциплинарно наказание.

 

Предложението на министър Иванов за образуване на дисциплинарно производство срещу Петьо Петров се основава на окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) по делото "Цонев, Сантиров, Петров", в което действията на следователя Петров се определят като "провокация към подкуп", а самото дело е определено като "емблематичен пример за провокация към подкуп и инсценировка".

 

Припомняме, следователят Петьо Петров внесе молба за напускане още на 5 март, но тогава съветът не го освободи, защото не се събраха необходимия брой гласове.

 

След това петима членове на ВСС изготвиха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Петров. ВСС обаче отказа да образува дисциплинарно производство.

 

Решението на ВКС да освободи Петров от съдебната система поставя във фокуса на обществения дебат въпроса за дисциплинарния контрол на ВСС върху магистратите, смята правосъдният министър.

 

Министър Иванов подчертава, че ВСС обаче е отказал да образува дисциплинарно производство срещу Петьо Петров с аргумент "изтекла давност".

 

Съгласно практиката на ЕСПЧ, недопустимо е в правова държава да се отказва съдебен контрол върху акт на държавен орган чрез използване на  правни техники и понятия за създаване на "теоретични и илюзорни права", се припомня още в жалбата на министъра на правосъдието срещу акта на ВСС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 113| 11178 |23.04.2015 Бабикян: Не магнолиите, а министър-простак е проблемът на Борисов . 11| 5680 |04.04.2015 Министър Танева: Уволних виновните за сечта в Сливен . 14| 7015 |31.03.2015 Отново скандал във ФНИ! „КОЙ” дърпа конците на министър Танев? . 11| 5982 |10.03.2015 Янаки Стоилов сравни министър Горанов с Мария-Антоанета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads