Реклама / Ads
6| 10197 |25.03.2010 АКТУАЛНО

Да преборим кризата с попчета!

.
попчето може да се окаже златна рибка
Откриха сезонът на попчетата по морето! За да не влачим кризата като рибарска мрежа, яжте риба и поумнявайте!
 

С пукването на първа пролет по морето откриха сезонът на попчетата. Това се случи навръх 25 март по ранина, а рибарите разказаха, че хващали големи парчета с много хайвер вътре. Любителите на рибите са единодушни, че пърженото попче е голям деликатес; рибофобите контрират, че били кокаляви.

Независимо от аргументите про‒ и контра обаче, цената на кило пресни попчета, уловени току‒що, е повече от примамлива ‒ тя варира между 4 и 6 лв килограма, което ще рече, че попчетата са достъпни буквално за всеки джоб ‒ и за пенсионерския, и за студентския, че даже и за този на собствениците на луксозни яхти по нашенските марини. (Пардон, ще прощават, ако съм ги засегнала на тема храна и тази им се вижда прекалено плебейска). Но пък, след като ги обложат с данък‒лукс, току‒виж и те посегнали към нещо по‒семпло, за да компенсират загубите. Така че нека дружно да борим кризата с попчета!

Ами да! Ако си купим кило попчета за 4 лв, ще го ядем поне 2 дни. Опържите ли рибоците в повечко мазнина, в нея могат да се топят едри залци хляб и от глада няма да има и следа. 7 дни в седмицата на попчета и хлебец ‒ излиза не повече от 15‒тина лв. Е, може да се предвиди и някой друг лев за бира. Все още секирата не е ударила биропийците, макар че нищо не се знае, защото икономистът Стоян Александров съобщи, как една от най-лесните антикризисни мерки е точно тази ‒ да се вдигне акциза на бирата. Това рано или късно трябвало да стане и щяло да има бърз ефект. Същевременно „Малката секира”, както е известен г‒н Александров сред студентите си, обясни, че в бирения бранш никой не смеел да топне пръсти, защото лобито явно било голямо и силно. Затова щял да се вдигне ДДС. Да си отдъхнем и да вдигнем наздравица с халби ледена бира!

В това да борим кризата с попчета има и друга добра страна ‒ колкото по‒често хапваме рибка, толкова по‒умни ставаме. Няма лъжа! Всеки знае, че причина за това са омега-3-наситените мазнини - най-любимото блюдо на мозъка. Има изследвания, според които децата, които хапват редовно риба, имат по-остър ум и се справят по-добре на IQ тестовете. Редовната консумация на риба и рибни продукти е идеална и за бъдещите майки, защото спомага за раждането на деца с по-висока степен на интелигентност. Това не сме го измислили ние, съобщава го в. "Индипендънт от сънди", който пък се позова на изследване на специалисти от Харвардския университет. Учените са установили, че децата, чиито майки след четвъртия месец от бременността поне по три пъти на седмица са похапвали рибни блюда, са по-умни и с по-гъвкава нервна система. Видяхте ли сега? Яденето на риба, разбирай попчета, може да стимулира мозъчния процес и на управленците, та да се родят гениални идеи за справяне с кризата по‒бързо от очакваното.

Крайно време е в депутатския бюфет да зарежат кебапчетата и да обърнат внимание на рибите. А ако няма, да си купят. Така ще стимулират и българския рибар. За него май никой не се грижи. Наскоро четох, че небезизвестните братя Диневи искали да строят поредно яхтено пристанище в Стария град на Поморие точно там, където местните рибари вадят лодките си. Стане ли това, край на попчетата, край на икономиите, край на поумняването... Ще има да влачим кризата като рибарска мрежа.

Сега разбирам, че има много хляб (т.е. риба) и в строителството на хидровъзли. Ами да, те могат мигом да се зарибят. Сещате ли се колко риба може да се завъди в един „Цанков камък”, да речем. А и не само там. Няма начин г‒н Доган да не е имал и това на ум, като е консултирал „Минстрой холдинг”. После голям му бил хонорарът. Никой не разбира, че големите идеи струват скъпо. Ама знаете да критикувате! Малко риба сте яли...

Няма да продължавам нататък. Всичко е ясно! Ще преборим кризата с попчета. Почвайте от днес. Благовещение е! На трапезата задължително трябва да има риба!

Рибка Златкова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7075 |12.03.2010 Ройтерс: Кризата може да се задълбочи при Борисов . 5| 8608 |19.10.2009 Шоколадът най-много върви в кризата . 8| 5958 |10.10.2009 Лудите са до нас, а в кризата се множат . 0| 6170 |07.07.2009 Кризата препъна студенските кредити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads