Реклама / Ads
10| 11717 |12.06.2015 АКТУАЛНО

Прежали ли ДПС Делян Пеевски?

.
Пеевски и Местан
Борисов от известно време казва на ДПС, че няма нищо против сътрудничеството между двете формации в ключови моменти. ДПС обаче също изпраща сигнал, че няма нищо против взаимодействие с Борисов, каза социологът Първан Симеонов в коментар за отношенията между двете партии.
 
„Съмнявам се, че Пеевски е прежален. Ако човек погледне медийната среда в България, ще види как определени медии говорят за сегашното управление. „Услужливо“ е най-меката дума“, заяви изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ пред БНР.

Наскоро премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов съвсем ясно обяви, че партньорите му в управлението „трябва да благодарят на ДПС за правителството“ и че ДПС ще стане приемливо за разговор с другите партии, едва когато Пеевски не е народен представител. Според Първан Симеонов превръщането на Пеевски в символ измества фокуса на вниманието от останалите проблеми, с които е свързано ДПС, и така се явява крачка към „едно допълнително отваряне на вратата“ между ДПС и ГЕРБ.

Коментирайки започващия протест на полицаи и военни срещу условията за пенсиониране, социологът прогнозира, че протести на различни групи ще има и занапред, но това не заплашва кабинета.„Не изключвам и занапред да продължат протестите на една или друга група, защото са отнети някакви привилегии. Изключвам другата тема, че някак си страшно е полицаите да излизат на палатки. Хората мислят за полицията през личния пример. Когато полицаят е на палатка, крадецът е в къщата ми“, каза той.

„Борисов като че ли привикна с тази роля на постоянно спазаряване, постоянно изнудване, постоянен протест – било то протест под прозорците му или протест там, където се договарят коалиционните работи. Той доби една гъвкавост, която се благоприятства и от това, че повечето от малките партии много добре си правят сметката, че също не бива да бъдат кой знае колко резки в движенията си, защото ще изпаднат от властта. На всичко отгоре няма и кой знае колко ярка обществена алтернатива в момента“, заяви още Първан Симеонов.

„Вижда се, че пенсионната реформа, която беше приета, в крайна сметка стана жертва на тази сложна плетеница от партийни интереси. Не сме и очаквали друго. От месеци си говорим, че консенсусно и трудно съставено правителство не предполага кой знае колко голям замах“, каза социологът.

Симеонов отчете, че в реформата липсват реални стъпки за елиминиране на доста ранното пенсиониране, а степента на социалност вероятно не задоволява и авторите ѝ.

В коментар на процесите в левицата той каза, че Сергей Станишев може да остане в историята на БСП като последния лидер, събрал близо 1 000 000 гласа. Партията още не е решила проблема с лидерството, но това е най малкият проблем пред нея, защото, според Симеонов, „тя влиза в синия сценарий, който познаваме отреди години“.

„Когато не успяваш да създадеш адекватен политически продукт, когато дневният ти ред е отминал, има нови обществени проблеми за решаване и нови обществени групи, на които да говориш, а ти не можеш, това означава, че може да загубиш величината си и от основна партия в страната си да се превърнеш в по-малка“, каза социологът..
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 11662 |01.06.2015 Осман Октай пред Фрог: Делян Пеевски е финансовият посредник на КОЙ . 41| 6446 |07.04.2015 Цацаров: Пришиват ме към Делян Пеевски . 20| 14909 |27.11.2014 Ню Йорк Таймс: Олигархът Делян Пеевски държи медиите в България*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads