Реклама / Ads
16| 5953 |14.12.2019 АКТУАЛНО

Премиерът ще пита Конституционния съд за независимия прокурор

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Министерският съвет подготвя питане към Конституционния съд дали текстът в основния закон, според който главният прокурор ръководи всички прокурори е категоричен. Това съобщава ”Свободна Европа”.
 

Тълкувателното питане по въпроса предстои да бъде внесено от Министерския съвет в Конституционния съд в сряда.

 

Поводът очевидно е подготвяната от кабинета промяна в законодателството, с която да се осигури контрол над главния прокурор, който сега е извън обсега на обективно разследване, ако възникнат съмнения, че е извършил престъпление. Настояването за такава промяна е от Европейския съд по правата на човека, според който в процеса "Колеви срещу България" от 2009 г. тази възможност е била пренебрегната при разследването на останалото неразкрито убийство на прокурора Колев през 2002 г. .

 

Правителството вече предложи на Народното събрание проектозакон, с който друг прокурор, избран от прдставителите на прокуратурата във Висшия съдебен съвет, би могъл да поеме подобно разследване. Препъникамъкът е именно разпоредбата в конституцията, която гласи: "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Ако се приеме буквално, това означава, че никой от останалите прокурори не би могъл да бъде независим. Именно затова се иска и тълкуване от Конституционния съд, защото според мотивите на кабинета "разумът на Конституцията изключва такова разбиране". (цитатът от искането е по публикацията на "Свободна Европа")

 

Правителственият законопроект бе одобрен светкавично миналата събота след последните доклади на Венецианската комисия и на Комитета на министрите към Съвета на Европа. Това става след десетилетие протакане след произнасянето на съда в Страсбург и включването му в докладите по механизма за сътрудничество и проверка, както и в доклада от независимия одит на прокуратурата, извършен през 2016г. от петима европейски прокурори от Службата за подкрепа на структурната реформа към ЕК.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7292 |10.07.2019 Румен Леонидов: В БНТ е като в оня виц: „Прави това и не питай“ . 15| 10600 |15.06.2019 АЕЖ пита Цацаров запознат ли е с проверката на Асен Йорданов . 7| 8282 |11.06.2019 АЕЖ пита за изявата на прокуратурата в Пловдив, иска разследване и наказание за ПИК . 22| 15072 |11.01.2019 Румънски медии: Тръмп ще пита Борисов за господстващото положение на „Лукойл“ в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads