Реклама / Ads
6| 6548 |13.11.2008 АКТУАЛНО

Прет-а-порте на седмото изкуство в София

.
90 филма прожектират на Киномания.След нейния край за специална прожекция на шедьовъра на Стенли Кубрик "2001: Космическа одисея" ще пристигне единственото копие на филма.
 


 
Общо 90 филма ще бъдат прожектирани на 22-рата „Киномания”, която започна на 7 ноември. Те ще бъдат представени единствено по време на фестивала. Киноманите имат възможност да се насладят на хитови световни премиери, най-доброто от международните кинофестивали за 2007 и 2008 година, фаворити от италианското, френското, британското и руското кино, специална селекция за американско независимо кино, музикални и документални филми, както и на четири български заглавия. „Киномания” бе открита с документалния филм „Shine a Light” на  Мартин Скорсезе, за легендарната рок банда Rolling Stones. Филмът споделя със зрителя усещанията и емоциите от живото изпълнение с един завладяващ поглед към последното им концертно турне „A Bigger Bang” (2006-2007г.), без да се рови и да анализира отношенията между музикантите в групата.
В програмата има още една изненада за феновете на неостаряващия секс символ и фронтмен на Rolling Stones- документалният филм на режисьора Кевин Макдоналд „Да бъдеш Мик Джагър”. Филмът е за Мик Джагър, неговите приятели и семейство, заснет по време на записите на албума му „Goddess in the Doorway”. Боно, Кийт Ричардс, Елтън Джон, Стинг са само част от звездите взели участие в лентата.

kinomania_08g_3.jpg

Почитателите на Джордж Майкъл също имат повод да се радват. Легендарният изпълнител за първи път разкрива как гледа на своя възход – от обикновено момче от предградията до един от идолите на своето поколение, в документалния филм „Джордж Майкъл: Различна история” с режисьор Саутън Морис. В тази поредица влиза и музикално документалното предложение „Como fue – кубинско болеро за Йорданка” на режисьора Илиян Джевелеков.

kinomania_08g.jpg
 снимка Вяра Йовева

Филмът е за Йорданка Христова и нейните кубински приятели музиканти по следите на съвършеното болеро.

kinomania_08g_1.jpg

Поп кралицата Мадона прави своя режисьорски дебют с „Боклук и мъдрост”. Филмът разказва историята на трима съквартиранти – начеващ пънк музикант, секси танцьорка и аптекарка, която мечтае да помага на страдащите в Третия свят. Специално за „Киномания” е и премиерата на „Изгори след прочитане” на братя Коен. Претендиращата за „Оскар” комедия е за фитнес инструктори, които се опитват да продадат случайно попаднал в ръцете им диск, съдържащ мемоарите на уволнен агент на ЦРУ. Актьорският състав е мегазвезден – Брад Пит, Джон Малкович и Джордж Клуни.

kinomania_08g_2.jpg kinomania_08g_5.jpg

Самите режисьори споделят, че първо са избрали актьорите, а след това са създали ролите им. Друга любопитна премиера в програмата е „Вики Кристина Барселона” на Уди Алън. Филмът е за две приятелки, художник и бившата му жена заплетени в любовен четириъгълник. Хавиер Бардем, Скарлет Йохансон, Ребека Хол и Пенелопе Крус са в главните роли.

penelope_llega_sola.jpg
Лошото момче на Холивуд Мики Рурк се завръща в „Кечистът” – носител на „Златен лъв” от Венеция 2008 година. За любителите на европейското кино има голям избор на добри заглавия, сред които италианският „Гомор” – екранизация на скандален мафиотски роман. Френският „В класната стая” на Лорин Канте пък получи „Златна палма” от фестивала в Кан тази година. От Русия пристига режисьорът Вадим Абрашитов, за да представи своя „Магнитни бури” , както и „Кодът на апокалипсиса”, на който е продуцент. „Пепелта на времето: Режисьорска версия” на Уон Кар Уай, с Джет Ли, е един от  подбраните азиатски филми, но е доста различен от традиционното хонконгско кино. Единственият пълнометражен и игрален филм сред българските заглавия е „Хиндемит”. Жанрът е комедия на абсурда, крепящ се предимно на човешките недостатъци. Сценарист и режисьор е Андрей Слабаков. Десет дни след панорамата, на 14 декември специално ще бъде представен шедьовърът на Стенли Кубрик „2001: Космическа одисея”. Копието, което ще пристигне тук е единственото на филма. През 2008 година го прожектират на престижни кинофоруми в цял свят по случай 40-тата годишнина от премиерата на филма. „2001: Космическа одисея” е носител на награда „Оскар” за визуални ефекти през 1969 година и на две британски БАФТА – за операторско майсторство и сценография. А тази година учени от Оксфорд го обявиха за научнофантастичен филм с най-реалистично виждане за бъдещето на човечеството.

Зорница Сократова 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5073 |04.11.2008 Фотографът на Версаче пристигна в София . 0| 5210 |30.09.2008 Приключи седмицата на танците в София . 0| 6952 |15.08.2008 София поздрави Рим с културен букет . 0| 5480 |30.05.2008 Фестивал на европейските копродукции започна в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads