Реклама / Ads
3| 6241 |23.06.2008 АКТУАЛНО

Г-н президент, научете азбуката на промяната, зове гражданско сдружение

.
Ако българският гражданин има право да избира и да дава власт, то следва да има правото да контролира и да отнема /когато се наложи/ дадената от него власт, се казва в отворено писмо до президента от Съюза на българските избиратели.
 

Frognews.bg ви предоставя текста на писмото:

 

Уважаеми г-н президент,
След деветнадесет  години "преход към демокрация" се оказа, че  днес българинът  няма доверие на собствената си държава. Няма доверие на политиците и на политическите субекти, които управляват тази държава!
Това ли е лицето на българската демокрацията?
От една страна, Конституция, която уж гарантира народовластието и народния суверенитет, а от друга, властващи хора и политически субекти със самочувствие на недосегаеми, които брутално и безцеремонно демонстрират, че  цялата държавна власт нито произтича, нито се осъществява от народа; че държавата не принадлежи на българските граждани; че наложената  политическа и избирателна система произвежда  управление, което не е нито по волята, нито за интересите на народа; че исконното човешко и гражданско право на избор е само хазарт, в който ние, българските избиратели, пренебрежително наричани "гласоподаватели" или "електорат" имаме едно единствено право - да даваме или продаваме своя глас за вече избраното от властващата олигархия!
Очевадно е, че господстващият партийно-политически модел на управление не работи за интересите и благополучието на мнозинството българи, за просперитета и единението на българското общество като цяло.
Налага се ПРОМЯНА. Но каква, в какво и как?  Това е въпросът днес.
Извинете, но очевидното  във вашите предложения за реформа на политическия модел може да се изрази чрез народната мъдрост "Пременил се Илия, натъкмил се Илия - погледнал  се... пак е Илия"!
Първо, защото по същество вашите предложения  не са за радикални промени, а за утвърждаване и по-нататъшно укрепване властовите позиции на наложения  партийно-политически модел, на господстващите днес партийни политически субекти. Същите, който имат конкретен "принос" за това  днес в България да се шири бедност, отчаяние, апатия, несигурност и необуздана, жестока престъпност. Българинът да няма гарантирано право на живот и достойнство, да няма сигурност, нито в собствената си държава, нито в собствения си дом!
moliv-1.jpg Второ, защото вашите предложения за вкарване на "мажоритарен елемент в законите" въобще не засягат същността и резултатите от сега действуващата избирателна система. "Реформирана" по вашия модел тя пак ще ражда това, което е раждала до сега - безразличие, апатия, ниска обществено-политическа и избирателна активност. Тя не осигурява свободен и осъзнато ангажиран избор, а гласуване за вече избраното от властимащите!
Не веднъж писмено и до вас сме  декларирали, че грубо се нарушава чл.6 на българската Конституция, който не допуска привилегии  или ограничаване на права, включително и по политическа или партийна принадлежност! Лично вие го правите и сега! С вашите предложения осигурявате  привилегии  за  партиите и още повече ограничавате  гражданите и свободните граждански формации, които за да се изявят дори и като квалифицирани специалисти в политическата област следва да са във или прикрепени към партиите, въпреки че не споделят наложената от тях идеология.
Ако действително сте радетел за промяна в политическия модел, то непременно трябва да сте дълбоко убеден в това, че  единствено народът е този, който дава власт и никой не може да се поставя над НЕГО, че без участието и съгласието на целия български народ не може да се решава съдбата и бъдещето на БЪЛГАРИЯ. Със сигурност не сте убеден, защото откакто сте президент, а и в настоящият момент не желаете да попитате народа чрез референдум!
Може и да не искате, но ще трябва да ни чуете, защото след като сте казали "А " ще трябва да кажете и "Б".  ПРОМЯНАТА, за която изразихте намерение засяга най-човешкото у човека - способността да  избира! Логично е тази промяна да започне не от къде да е, а от правото на избор. Не веднъж сме го заявявали и пак ще го заявим -  българските граждани никога не са имали и нямат реални избирателни права. Те не избират! Те са "гласоподаватели" или "гласопродаватели"! Те дават или продават на робска безценица своя глас за вече избраното! Защо?
Първо, защото правилата на избора се определят и налагат от тези, които са на власт и искат власт! А тези, които следва да избират и единствено дават власт,  нямат думата! Естествено се налага следната  промяна - изборът е изключително право на избиращия, който пряко и активно участвува в определяне на правилата на собствения си избор. За което настояваме и няма да спираме да настояваме, г-н президент. Това е наше, на избирателите,  право. Не го игнорирайте!
Второ, ако българският гражданин има право да избира и да дава власт, то следва да има правото да контролира и да отнема /когато се наложи/ дадената от него власт. Каква да бъде технологията, какви да бъдат механизмите, е въпрос на открит обществен дебат и ярко изразен обществен консенсус.

byuletina.jpg Трето, ако властта /управлението/ е предмет на избора на личността и на  обществото като цяло, то политическите субекти следва да са равно поставени и разнообразни от гледна точка на интересите в обществото. Та нали точно изборът ще определи доминиращите като обществени. Другото е диктат! А вие предлагате "законови и обществени гаранции за национално представителство на партиите"! Нима смятате, че националното представителство на българите е само от партиите  и партийците!? А другите български граждани и техните сдружения по интереси са извън нацията и са недостойни да я представляват, така ли!?
Четвърто, трябва не само да се знае, но и дълбоко да се осъзнае, че гласуването е израз на личен избор на гражданина. Гласуването не е хазарт. Нито пък административно задължителен акт, че да се санкционира или поощрява с пари. Гласуването е право, задължение и отговорност. Право, защото е избор, задължение, защото имаш право и ако не го упражниш доброволно, се отказваш от това право, а е отговорност, защото с правото си даваш право.
Пето, днес народният представител представлява България и целия български народ! С една дума - представителство равно с вашето! Според нас представителството в законодателната институция /Народното събрание/ като  израз на представителната демокрация следва да бъде представителство на конкретен брой избиратели от конкретен избирателен район.
Шесто, днес народният представител представлява интересите на партията, която го е определила и изпратила в Народното събрание и за своята дейност се отчита само пред нея! Ние искаме гражданско представителство и народният представител да представлява интересите на своите избиратели от конкретния район, където е избран и за своята дейност да се отчита пред тях. Както и да подлежи на отзоваване.
Седмо, отзоваването на народен представител е функция на избирателите, а не на политическия субект.
Осмо, да има прозрачност, публичност и строг контрол при финансиране на изборите.
Девето, изборът да е действителен само ако в него участвуват повече от 50% от имащите право на глас!
Десето, крещящо необходимо е да се спре да се спекулира с понятието „политическа отговорност". Какво означава това, че само партийните политически субекти можели да "носят" политическа отговорност? Нима за всички големи провали, за тежкото икономическо състояние, за беднотията, за униженията, за ограбването на националната собственост, за духовния срив в нашето общество  има някой, който да е понесал отговорност пред българския народ, пред българския съд?
Който иска власт, който  иска да управлява държава, ще трябва не да носи някаква си политическа отговорност, която няма реални измерения, а да отговаря лично  пред обществото и българския съд. Властта не е само благинка...
Това е азбуката на РЕАЛНАТА ПРОМЯНА според Съюза на българските избиратели. Научете  я,  г-н президент!


С уважениe: Марин Станев
Председател на Съюза на българските избиратели

Б. р. Съюзът на българските избиратели  е създаден през 2002 г. в град  Стара Загора. Регистриран е като Гражданско сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност с подчертано правозащитни функции под наименованието "НАЦИОНАЛЕН ЕЛЕКТОРАЛЕН СЪЮЗ"  със седалище в град Стара Загора. Първото национално събрание на оргаризираните български избиратели е проведено  на 7  октомври  2006  г. в Стара Загора. То е приело решение  сдружението "Национален електорален съюз" да се преименува на  "Съюз на българските избиратели". Стратегията на съюза е: Реална демокрация и самоорганизиращо се гражданско общество.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 12441 |23.06.2008 Чарлийз Терон пийва водка, руска комедия разказва за живот без секс . 0| 6824 |23.06.2008 Горещото рок лято започва с "Канзас" . 1| 8944 |23.06.2008 10-те най-скъпи автографа . 2| 5906 |22.06.2008 Бареков се жени, Германия нападна СССР, Миро свири Шостакович

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads