Реклама / Ads
12| 6717 |18.07.2011 АКТУАЛНО

Приемни родители за всяко бебе иска Младенов

.
Без бебета в домовете за изоставени деца. Вместо там, новоредените да отиват в приемни семейства. Това е една от целите на държавата, набелязана в новия Закон за закрила на детето, обявена от социалния министър Тотю Младенов по време на представянето на концепцията за държавната политика в областта на правосъдието за детето.
 

В изработването й участват широк кръг специалисти и експерти, между които са министърът на правосъдието Маргарита Попова, омбудсманът Константин Пенчев, представители на заинтересованите институции, на неправителствения сектор, правни експерти и представители на Министерството на правосъдието от Франция.

Стремежът ни е да не се изоставят децата още от раждането в домовете, добави Младенов. Приемната грижа, според него, се развива с доста бързи темпове през последните две години и това е една от алтернативите за изоставените деца, ще се прилагат и другите форми - осиновяването, дневните центрове от семеен тип.

Вече е изчистена концепцията за новия Закон за детето, започнали са работа вече проектите за социално включване, с което ще се подобри както закрилата, така и правата на всички деца, посочи министър Младенов.

"Всяко дете може да бъде върнато от криминогенния път, по който е тръгнало, стига държавата да следва устойчива политика на превенция, на приоритет на възстановителните мерки пред наказателните и да закриля неговите права. Ние не знаем какво всъщност правим за защита на правата на децата в България, полагаме усилия за тях, които са невидими, но резултатът е разочароващ". Тази теза защити Ива Пушкарова, адвокат в областта на наказателното право, по време на представянето на концепцията 

Според министърът на правосъдието у нас Маргарита Попова на нас ни трябват законодателни и институционални мерки, за да има работещо правосъдие за децата в България. Трябва да чуем психолозите и психиатрите, които са в центъра за разрешаването на тези проблеми. Реформата в тази сфера и ангажиментът на всички институции са абсолютно наложителни, смята още Попова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7839 |18.07.2011 Апостолът: Народната работа стои над всичко . 33| 7495 |15.07.2011 Гневни граждани: Ужасно е, че МВР мълчи за жестоко убитата Яна! . 24| 6099 |15.07.2011 Евродокладът: Оправдателните присъди на мушка . 0| 6119 |14.07.2011 Кандидат-историци пишат за България през IX в. и Раковски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads