Реклама / Ads
12| 8811 |13.10.2009 АКТУАЛНО

Приготвяйте яка пачка за следване в чужбина

.
15 октомври е последната дата, до която се подават документи за Оксфорд и Кеймбридж.
 

Ju_17


Всевъзможни консултантски центрове за следване в чужбина правят информационни дни през тази седмица, още повече предстоят тепърва. Посланието е - процедурата е дълга, ще я свършим вместо вас. Разбира се, услугата струва определена сума, като тарифите варират, но, ако сте решили да не се напрягате самостоятелно, пригответе между 200 и 500 лв и сложете всичко в ръцете на специалисти.

В противен случай - започвайте да сърфирате из интернет и да събирате сами информация оттам. Всеки един университет си има сайт, телефони и ако вие си нямате друга работа (матури, изпити, шофьорски курсове, тестове за езиков сертификат...), действайте.

Предварително трябва да знаете, че информацията, подавана от различните фирми, е доста противоречива. Според едни от тях сертификатите, издавани от Британския съвет, не се зачитали от повечето университети на Острова, вземали ги под внимание само треторазредните. Според други изпитите, които дават сертификат CAE, че дори и FCE, бил достатъчен и валиден за цял живот (докато IELTS и TOEFL трябва периодически да се подновяват). Във Великобритания обаче, за разлика от Германия, може да се кандидатства за 5 университета с едни и същи документи и срещу една сума, докато в Германия трябва да се състезавате за всеки ВУЗ поотделно, респ. с отделен наръч документи. Което оскъпява процедурата, защото, ако сте харесали 2-3-4 и пр. учебни заведения, ще си легализирате и превеждате документите 2-3-4 и пр. пъти.

Важно е да се знае и, че 15 октомври е последната дата, до която се подават документи за Оксфорд и Кеймбридж. За Германия пък трябва да имате диплома за завършено средно образование и сертификат за език. Вторият се получава от учениците в езиковите гимназии, издържали изпита за Sprachdiplom, по-рано, но дипломата по-рано от май няма да вземете. След това трябва да сте много бързи, защото потвърждението, че сте приети идва по пощата, а срокът за записване е не повече от 1 седчица до 10 дни от изпращане на писмото, така че билетът за излитане трябва да е в джоба ви по всяко време през лятото.

Най-важната част от цялата документация е мотивационното писмо и автобиографията - точно те са вашата визитка. Разбира се, дипломата същот не бива да се подценява, защото всеизвестен факт е, че отличниците имат повече шансове. Но, ако не си наредил шестиците, къде си тръгнал?! (Изключенията са за 12-класниците с татковци-касички.) Тъкмо в това писмо комисията ще прецени собствената ти индивидуалност, колко струваш, с други думи, и с какво си по-интересен и различен от другите. Т.е. има ли полза техният ВУЗ от теб. Ако те харесат, на Острова може да се тегли студентски кредит, чието изплащане започва едва щом заработиш, след като си се изучил. Иначе - пригответе около 3000 лири на семестър.

В Германия и в Австрия е по-поносимо, а може и да се работи, което почти всички българи правят. Във всеки случай времето на тия, които се крият зад студентската виза, за да бачкат, отмина. Сега към университетските центрове са се запътили предимно такива, които искат да учат. Ако сте сред тях - успех! И яка пачка!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6818 |12.10.2009 Врачки и баячи церят българина . 8| 5931 |10.10.2009 Лудите са до нас, а в кризата се множат . 0| 6130 |10.10.2009 Мост към тъщата или свекървата свързва потенциални врагове . 0| 5828 |07.10.2009 Сключваме брак и пред общински служител - менте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads