Реклама / Ads
2| 5964 |12.12.2012 АКТУАЛНО

Призраците на миналото маршируват из Украйна

.
Авторитарното управление в Украйна тласна народа в обятията на крайни националисти и екстремисти. Те се радват на голямо одобрение в обществото, макар да подражават на един фатален исторически пример.
 

12 декември е специален ден за 37-те депутати от партия "Свобода" - за първи път в заседанието на Върховната рада /парламента/ участва дясноекстремистка партия със собствена фракция. "Вече няма да представяме идеите си само по демонстрации и в телевизионните предавания, но и от парламентарната трибуна", казва заместник-председателят на партията Андрей Мохник. И подчертава, че целта на "Свобода" е да се бори срещу корумпирания диктатор Виктор Янукович и всички други "антиукраински елементи" във властта.

На парламентарните избори през октомври "Свобода" получи над 10 процента от гласовете и предяви претенции към властта. По време на предизборната кампания украинските интелектуалци излязоха с открито писмо до партиите от демократичната опозиция, в които ги предупреждаваха да не си сътрудничат с националистите. Все пак "Обединената опозиция", начело с Арсений Яценюк, издигна съвместни кандидати със "Свобода". Публицистът Тарас Возник казва по този повод следното: "Съвместните изяви водят само до легитимиране на десните екстремисти. Авторитарният режим на президента Янукович ще използва "Свобода", за да дискредитира опозицията."

По стъпките на националсоциализма

Украински националисти

Най-вече мигрантите, но и много от руснаците в Украйна изпитват несигурност покрай подема в националистическите среди. В програмата си "Свобода" изисква наред с другото намаляване на притока на чужденци и предимства за етническите украинци при заемането на държавни постове. Расистките изстъпления са част от политическото ежедневие на "Свобода". По време на тазгодишния конкурс на "Евровизия" лидерите на партията не скриха възмущението си от това, че Украйна се представя с певица от африкански произход.

Целта, заложена в партийната програма на "Свобода", е "социална и национална революция". А това означава, че асоциациите с националсоциализма не са случайни. Предишното име на "Свобода" е "Социал-национална партия". През 2004-та лидерът й Олег Тянибок беше изключен от партийното обединение "Наша Украйна" - заради своите антисемитски и ксенофобски речи, предизвикали голям скандал в страната.

Тянибок реши да прекръсти партията на "Свобода" - понятие, което в момента е на мода сред десните радикали в цяла Европа, най-вече покрай успехите на Австрийската партия на свободата. Под новото си име партията спря да парадира с някои националсоциалистически символи, сходни с тези на СС през Втората световна война.

Минало, което никой не желае да познава

Олег Тянибок на митинг на опозицията в Киев

Шведският историк Пер Рудлинг изследва от години историческия произход на украинския национализъм. Дори и без нацистки символи, "Свобода" има непроменено отношение към националсоциалистическото минало, а то е положително: "Затова участието на украинските националисти в етнически чистки по време на Втората световна война, както и някои техни антисемитски и расистки прояви продължават да се отричат и до днес", казва Рудлинг. И още: "Поддържат се стари митове, а въз основа на тях се раждат и нови. Всичко това се случва без ни най-малък опит да се осмисли ролята на украинските националисти по времето на Втората световна война", допълва Рудлинг.

Осем години след изгонването му от "Наша Украйна" Олег Тянибок отново е в парламента. Но вече не е самотен боец, а председател на партия със собствена фракция. Според германския политолог Андреас Умланд, успехът на десните екстремисти не е никак изненадващ. Умланд изтъква, че Тянибок от години насам се изявява като решителен противник на все по-малко харесвания президент Янукович, с което повишава собствената си популярност. "Много украинци са на мнение, че настоящото правителство в Киев е "антиукраинско". Затова няма нищо чудно, че са гласували за националистите", обяснява политологът.

Автор: О. Тисен, Б. Михайлова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 9591 |16.09.2012 Богаташите мислят за бъдещето, а бедняците зациклят в миналото . 20| 5699 |21.04.2011 Президентът на РъБъ направи крачка напред към миналото си . 0| 6325 |14.02.2008 На юг от границата, на запад от слънцето - до призраците на Гоя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads