Реклама / Ads
10| 8582 |09.07.2019 АКТУАЛНО

Продължава „Делото КТБ“, спецсъдът пусна задържан с нелепо обвинение свидетел

.
Бисер Лазов
Днешното заседание по „Делото КТБ“, в което продължава изслушването на основния свидетел Бисер Лазов, приключи по-рано. Причината е, че в следобедните часове в спецсъда се гледат мерките на задържани свидетели по същото дело. Последния от тях попадна в ареста на 30 юни, отново въз основа на показания на Лазов, дадени дни преди задържането му. По тази схема са задържани вече над 10 души.
 

Днес Лазов започна да разказва за спомените си от 20 юни 2014 г., като преди две заседания обеща, че ще приключи със спомените си възможно най-бързо. Както стана, ясно предишната седмица бяха отложени две заседания, в които трябваше да продължи изслушването на основния свидетел на прокуратурата, поради неговото неявяване в залата. Оказа се, че е информирал съда за постъпването си в болницата на 3 юни, като изписването му е станало на 4 –ти.






Припомняме ви, че още в самото начало на делото миналата година, заседание беше отложено заради влизането в болница на бившия изпълнителен директор Георги Христов. Тогава съдия Вирджиния Петрова поиска той да бъде глобен с 1000 лева и назначи медицинска експертиза и преглед, които да докажат урологичната хирургична интервенция, независимо от представени документи, че се е наложила по спешност. В случая Лазов също ще трябва да бъде прегледан в болницата на МВР и да мине тази процедура. Миналия месец по негово искане бяха провалени още две заседания, когато той поиска от съдията да уважи плануваното му пътуване за рождения му ден.

 

Днешното заседание по „Делото КТБ“  бе по-кратко по молба на един от защитниците на обвиняемите по него – адв. Ина Лулчева, която защитава и арестувания на 30 юни пореден свидетел „Делото КТБ“ Иван Джиджев. Той е бивш директор на футболния клуб "Ботев" (Пд) и на баскетболния "Левски".  В началото на заседанието стана ясно, че прокуратурата не възразява за по-лека мярка – „домашен арест“, заради здравословното състояние на съпругата му и трите им деца, от които едното е непълнолетно.

 

Нелепите обвинения срещу Джиджев, основани на показания на Бисер Лазов и Юлия Илиева накараха съдът да приеме, че никаква мярка не следва да му бъде налагана, тъй като реално прокуратурата не е посочила в какво го обвинява. Освен това стана ясно, че  срещу него вече е прекратено дело, заради липса на доказателства, образувано пак по показания на Лазов. Прокуратурата дори тогава, освен че не е поискала да бъде задържан му е разрешила и да напуска страната във връзка с необходимо лечение на съпругата му, на която в момента й предстои постъпване в болница. Джиджев този път е обвинен, че като управител на фирма през 2013 г. е поискал кредит от КТБ.






„Уникално е това обвинение. От 96 година, когато започнаха дела, свързани с банкова дейност за първи път някой е обвинен, че е поискал кредит. Това е първият човек с такова обвинение.“, каза защита му като изтъкна, че прокуратурата дори не е проверила дали е погасен кредита. Въпреки това е поискана и изготвена в един и същи ден експертиза, която казва, че кредитът бил фиктивен, въпреки, че не само е отпуснат, но и погасен. Върховният касационен съд се е произнесъл, че кредитополучателите не могат да носят отговорност, тъй като получават парите на законно основание – договор за кредит. Единственият вариант да се търси такава отговорност е, ако се установи, че двете страни предварително са знаели, че парите няма да се връщат. 

 

Джиджев е обвинен като помагач в длъжностно присвояване на двама от бившия изпълнителен директор на КТБ Александър Пантелеев и началникът на кредитирането в банката Георги Зяпков. От двамата прокуратурата е поискала 5000 парична гаранция. Тук е един от доста интересните моменти в това обвинение - вторият изпълнителен директор, одобрил отпускането на кредита е Орлин Русев. Той от обвиняем стана свидетел на прокуратурата, а по това производство към него няма никакви претенции, въпреки, че подписът му е върху документите. Адв. Лулчева посочи, че в постановлението за привличане на обвиняем не е посочено дори какви действия са извършили Панталеев и Зяпков. След като не се знае какво са направили извършителите, не може да се търси отговорност от обвинения като техен помагач.

 

Джиджев бе освободен без каквато и да е мярка за неотклонение. Решението е окончателно.

 

В началото на заседанието на апелативния специализиран наказателен съд, съдия Георги Ушев се учуди от големия медиен интерес към делото, и това, че в залата освен семейството на Джиджев бяха дошли негови приятели и колеги  сред които и Тити Папазов. В залата се  коментираше, че докато трае изслушването на Бисер Лазов по „Делото КТБ“, по негови показания ще бъдат задържани още хора.






Веднага след освобождаването на Джиджев започна гледането на мярката на други двама свидетели, задържани в ареста от февруари, отново по показания на Лазов и отново свидетели по „Делото КТБ“. Заедно със Здравко Босаков и Георги Запрянов  тогава бе арестуван и адв. Мартин Апостолов, който бе пуснат срещу 100 000 гаранция.

Заседанието все още не е приключило.

 

Припомняме, че в ареста от януари по същата схема са още петима души, сред които и финансовия директор на „Дунарит“.

 

Утре „Делото КТБ“ продължава с изслушването на Бисер Лазов. Очаква се след като той приключи и всички получат протоколите от заседанията прокуратурата да задава въпроси към него. Защитниците на 17-те обвиняеми ще имат възможност да разпитват Лазов едва след това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 19383 |25.02.2019 Гледат мерките на задържани свидетели по делото „КТБ“, назрява международен скандал . 4| 11252 |30.05.2018 Алекс Алексиев: Продължаваме да се държим раболепно към Русия и Газпром . 9| 8503 |07.03.2018 Министерството на финансите продължава да крие информация за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads