Реклама / Ads
14| 14819 |13.04.2020 АКТУАЛНО

Проф. Жилбер Дерай: Опасността от коронавирус не е тази, за която си мислите

.
Проф. Жилбер Дерай
Проф. Жилбер Дерай e нефролог и фармаколог, ръководител на Отделението по нефрология в болницата Pitié-Salpêtrière в Париж. Той написа на стената си във фейсбук пост за тревогите си, свързани с пандемията от коронавирус. Мнението му предизвика бурни реакции в социалните медии. Според него данните за смъртността и разпространението на вируса не оправдават глобалната паника.
 

За 30 години практика в различни болнични заведения съм свидетел на много кризи, свързани със здравеопазването – СПИН, SARS (тежък остър респираторен синдром), MERS (близкоизточен респираторен синдром), възраждането на туберкулозата, мултирезистентни бактериални инфекции…С всичко това сме се справяли спокойно и ефективно. Не е имало повод за паника като сегашната. И никога досега не съм изпитвал толкова силно притеснение и загриженост за което и да е друго инфекциозно заболяване, пише списание ОСЕМ.


Аз не се притеснявам от медицинските последици от коронавируса. Но актуалните данни за смъртността и разпространението му не оправдават глобалната паника в здравеопазването и икономиката. Предприетите мерки са адекватни и ефективни и подпомагат за овладяване на пандемията – в Китай тя вече отшумява. В близко бъдеще ще стане ясно дали съм сгрешил в прогнозите си.


Това, което ме притеснява реално, е кражбата на маски, които са толкова необходими за защитата на медицинския персонал и хората в риск, нашите бивши и настоящи болни, пациентите с нисък имунитет. Нелепо е при тази нулева ефективност маски да се раздават в летищата, в кафенета и търговски центрове.


Притеснявам се от бурните скандали по магазините между купувачи на тоалетна хартия, кутии с ориз и макаронени изделия.
Притеснявам се от този терор, който води до трупане на неприлични запаси от храна в страни, където тя се предлага в неприлично изобилие.


Притеснявам се за нашите възрастни родители, които вече са сами. Които не трябва да виждаме или пипаме от страх да не ги убием. Те ще умрат по-бързо, но предимно от самота. И преди не посещавахме нашите родители, баби и дядовци, ако имахме грип. Но не сме ги избягвали „за всеки случай“ за дълъг неопределен период.


Притеснявам се, че здравето ще стане обект на военен конфликт и като всеки друг сблъсък на интереси ще доведе до разединение и борби за надмощие.


Притеснявам се, че здравната ни система, която вече е в сериозно затруднение, скоро ще бъде затрупана от приток на пациенти, които ще идват при най-малкия признак на грипоподобно заболяване. Притеснявам се и за всички останали заболявания, с които няма да можем да се справим. Инфарктът на миокарда или апандиситът винаги са спешни случаи, вирусът – по-рядко.


Медийното отразяване на пандемията от коронавирус предизвиква много тревожност и допринася за паниката на всички. Това води до най-лудите конспиративни теории от жанра „те крият нещо от нас“. Нищо не може да остане неясно, това е невъзможно в медицината в този дигитален свят, където научните знания са непосредствени и без филтър.


Притеснявам се, че това мъничко живо същество ще разкрие огромните фрактури и слабости на нашите общества. Смъртта, която ще застигне милиони, ще бъде смъртта на хората, паднали в плен на конфронтацията и пълното безразличие на колективния интерес.

 

Проф. Жилбер Дерай

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 9407 |22.03.2020 Проф. Олег Хинков: Нямаме истинска реанимация, живеем в страшни времена . 21| 9165 |10.11.2019 Проф. Атанас Семов: През последните 30 години загубихме 1/3 от населението си . 44| 18798 |01.11.2019 Проф. Велислав Минеков: Трябва да си върнем София и държавата, плячкосани и обрани . 0| 5304 |09.10.2019 Проф. Огнян Герджиков: Предизборните кампании започнаха с множество нарушения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads