Реклама / Ads
21| 8163 |07.07.2019 АКТУАЛНО

Проф. Нели Огнянова: БНТ няма да е независима и безпристрастна при Кошлуков

.
Нели Огнянова Източник: БГНЕС
При избора на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ не са отчетени фактите, свързани с неговата кариерна биография на ръководни постове в различни частни медии. На тази база ми се струва изключително трудно да имаме очакване, че БНТ ще остане или ще се превърне в оазис на независимост, безпристрастност и качествена журналистика.
 

Това заяви проф. Нели Огнянова пред БНР.


"Независимостта на обществените медии е свързана и с независимостта на ръководствата на БНР и БНТ. И в двата конкурса едни и същи хора от СЕМ подкрепиха победителите от двата конкурса. Това налага да се обсъди дали регулаторният орган не действа политически, което зависи от това колко добре той може да аргументира своето решение", обясни проф. Огнянова.

 

От своя страна председателят в оставка на Обществения съвет на БНР Райна Константинова добави, че генералният директор на една обществена медия трябва да бъде "комбинация между визионер и черноработник": "Този човек ще получава политически натиск, ще получава икономически натиск, но той трябва да има авторитета да каже: "Вашият натиск спира в моя кабинет!". Защото, ако се обади човек от правителството и каже "Махнете този човек или не ми харесва този водещ, или свалете тази тема!" - това е цензура и те не си го позволяват, предполагам. Но ако генералният директор каже: "Водещия може ли две-три седмици да го няма или свалете тази тема" - това е редакционна политика. И тогава журналистите много бързо научават кое става и кое - не, а тогава се появява автоцензурата - много голям бич".

 

По думите на Райн Константинова СЕМ е политизиран орган. "Къде са медийните експерти, къде е колегията в този СЕМ. Къде са безспорните морални и обществени авторитети. Как хората да повярват на този избор", коментира тя и добави: "Не могат да се избират генерални директори на такива тежки медийни машини от хора, които са зависими от избора на политическо тяло", категоричн е Райна Константинова.

 

Проф. Огнянова коментира, че докато няма граждански контрол, каквото и да запише законът, има начин и най-добрият запис да доведе до имитация на ценности и стандарти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 8015 |22.06.2019 Проф. Овчаров побългари Дракула, Белград твърди, че е сърбин, а Румъния се смее . 16| 16174 |09.06.2019 Проф. Татяна Дронзина за Фрог: Моля, пишете джихадист без кавички . 11| 10113 |18.05.2019 Проф. Н. Радулов: Безпрецедентна акция, затова ще събираме трупове . 13| 14457 |24.04.2019 Проф. Д. Иванов: „Апартаментгейт” е идентификация на мизерията на политическия ни елит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads