Реклама / Ads
5| 11469 |08.10.2010 АКТУАЛНО

Прогнозата до март: студ и мраз

.
Октомври - първо студ, после топло; ноември - сух; декември - леден; януари - по-топъл; февруари - мразовит.
 

Октомври - първо студ, после топло


Хладно за сезона ще остане през този уикенд. Особено сутрин температурите ще са доста ниски, а в събота минималните ще са между 0°и 5°. А в котловините на Западна България са възможни слани, съобщи вчера пред "Труд" Даниел Пенев, дежурен синоптик в TV-MET. Той добави, че в неделя минималните температури ще са между 2°и 7°. Циклонът, който проникна тази седмица у нас от Средиземноморието, ще се задържи до края й. И ще е причина за значителната облачност в почивните дни. Тогава се очакват превалявания главно в източните райони. По Черноморието ще е доста ветровито, скоростта на вятъра ще достига 70-80 км/ч.

В понеделник и вторник облаците над страната ще намалеят, затова в много райони ще е слънчево. Сутрин обаче ще е доста хладно както е в момента. В понеделник сутрин отново ще има условия за слани. Дневните температури в началото на следващата седмица ще се повишат и ще достигат 20°-21°. От сряда отново ни очаква по-облачно време, заради нахлуващ нов средиземноморски циклон. Той ще владее страната почти до края на идната седмица (до 16-и). Валежи през този период ще има главно над южната половина на страната. Температурите отново ще тръгнат надолу. И максималните трудно ще минават 14°-15°.

От 16 до 20 октомври валежите ще спрат, но градусите ще останат по-ниски от нормалните за октомври. През тези дни ще има разкъсана, по-често значителна облачност, като в ниските части (котловинните полета) ще се образуват мъгли. Утрините отново ще са студени. На много места температурите пак ще са около и под нулата. Максималните: 15°-16°.

През последните 10 дни на октомври времето ще е динамично. След краткотрайно затопляне в периода 20-25.X. ще настъпи ново захлаждане от северозапад. То ще остане до края на месеца и с всеки един ден температурите ще се понижават. Валежи се очакват между 27 и 29.Х . Те ще започнат от северозапад и ще се обхващат и източните райони

Ноември - сух

Ноември ще е сравнително сух месец, предвижда прогнозата на НИМХ към БАН. Според синоптиците му месецът ще се вмести в нормата и като стойности на температурите, и на валежите. Разбира се, в различните области на страната това предполага различни стойности, но примерно в София месечните валежи ще са около 40 литра/кв. метър. А средномесечната температура ще е около 5°. Дали да очакваме сняг през ноември? Възможно е да завали в средата на месеца.

Декември - леден

За съжаление още е рано да се каже дали ще има сняг на Коледа и Нова година. Това може да се съобщи в началото на декември. Но като цяло той ще е типично зимен месец - със студ и със сняг, такава е прогнозата на синоптиците на НИМХ към БАН. Има колебания откъм нормата на валежа. Възможно е месецът да е или много сух, или валежите от сняг да са много обилни. Със сигурност обаче ще бъде наистина студено. Точната прогноза обаче ще стане ясна с наближаването на 1 декември.

Януари - по-топъл

Очаква се януари да е по-топъл месец от следващия го февруари. Метеоролозите обаче се застраховаха, че когато се правят дългосрочни прогнози, те не са достатъчно детайлни. Това, че януари ще е топъл, не означава, че ни чакат пролетни температури - по-скоро слънцето по-често ще наднича през деня и вероятно в планините ще е много приятно за практикуване на зимни спортове. През светлата част на деня температурите ще са около 0°.

Февруари - мразовит

Февруари по принцип е най-лютият месец. А при положение че тази зима ще е по-студена от миналогодишната, то вторият месец на 2011-а ще е още по-студен. Тогава може да бъдат счупени и много “ледени” рекорди. Разликата е в това, че тази година например денят с най-много нови “постижения” бе през януари. Тогава, на 27-и, студът подобри свои 16 най-ниски стойности. Някои от които недостигани от преди 103 години. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6283 |07.10.2010 Високите осигуровки не водят до по-високи пенсии . 13| 6397 |06.10.2010 ДАНС и МВР атакуваха клетки на ислямска терористична секта . 21| 6346 |06.10.2010 Хотелът на ДПС в Бояна само за турци и НСО . 1| 5786 |05.10.2010 Днес е Международният ден на учителя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads