Реклама / Ads
Frognews
5| 4776 |10.02.2015

Прокуратурата за Червеи: Обект на СРС е била Автоматизирана информационна система, а не протестиращи

.
Прокуратурата потвърди информация на Фрог, че е била подслушвана Автоматизирана информационна система, а не протестиращи лица по отношение на разработката "Червеи".

От прокуратурата уточниха, че през 2014 г., по утвърден план, са извършвани проверки за спазване на разпоредбите на ЗСРС в органи, които имат право да искат използване на специални разузнавателни средства. Такива проверки са осъществени в служба "Военна информация", а след това и в служба "Военна полиция".

 

Всяка от проверките завършва с доклад на проверяващия екип прокурори, с отразени в него констатации и препоръки. Докладите относно посочените две служби са изпратени на министъра на отбраната и на ръководителите им.

 

На 13.11.2014 г., в рамките на същата проверка, главният прокурор е издал разпореждане за извършване на такава проверка в Дирекция "Сигурност" на Министерството на вътрешните работи. Тя е осъществена от екип от 7 прокурори, като освен посочената дирекция, са обхванати и дирекциите "Информация и архив" и "Инспекторат" на МВР (само по отношение на дейността по ЗСРС). Резултатите от проверката са обективирани в доклад, представен на главния прокурор. Той съдържа съответни препоръки и на 26.01.2015 г. пълно копие от него е било изпратено на министъра на вътрешните работи. Докладът съдържа и предложения за изпращането му на Софийска градска прокуратура, с оглед на констатирани данни за престъпления по чл. 284в НК (противозаконно разрешаване или прилагане на СРС), както и по чл. 282 НК, извършени от длъжностни лица. С оглед на това, СГП осъществява определени действия по разследване.

 

Разследването обхваща и начина на искане, разрешаване и прилагане на СРС по конкретно оперативно дело с условно наименование "Червей". То касае действия на служители на МВР, осъществяващи нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Проверяващият екип е установил, че обект на СРС е била АИС (автоматизираната информационна система), като общият срок на разрешеното СРС е бил 300 дни – над срока по закон (чл. 21 ЗСРС). Няма никакви данни СРС да са прилагани по отношение на лица, още повече спрямо участвали в протести, каквито твърдения се появиха в публичното пространство. Обектът на СРС, разрешаването му (мотиви, срок), начинът на прилагане, както и съответствието им с разпоредбите на ЗСРС подлежат на детайлно изясняване, с оглед преценка за евентуални престъпления.

Повече за автоматизираните информационни системи може да прочетете ТУК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Прокуратурата пое изчезването на тефтерчето на Филип Златанов 3| 5176 |12.11.2014 . И. Добромирова: Има сигнал за Пеевски в прокуратурата, тя мълчи 42| 14455 |28.10.2014 . Сигнали до прокуратурата и БНБ за разкриване на банкова тайна внесоха директори на КТБ 10| 7325 |29.07.2014 . Клиенти на КТБ: Ще съдим прокуратурата, МВР и БНБ 38| 9404 |21.07.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ