Реклама / Ads
16| 12098 |25.11.2013 АКТУАЛНО

Прокурор Костов пред Фрог нюз: Всички нишки на Алексей Петров водят към Филчев

.
Лют скандал се разрази в Софийски градски съд по делото „Октопод” заради свидетеля Иван Николов, призован да разкаже откъде се познава с подсъдимия прокурор Цеко Йорданов. Адвокатите на обвиняемия опитаха да попречат на разпита, заради което влязоха в словесен сблъсък със съдия Румяна Ченалова и наблюдаващия прокурор Светлозар Костов.
 

 

Защитниците на бившия обвинител поискаха от съда да бъде заличен като свидетел Иван Николов. Техният мотив бе, че той нямал отношение по делото. „Старшина от МВР да дава характеристика на прокурора?!”, подхвърли с насмешка единият от адвокатите.  

 

Иван Николов е свързан с друго наказателно производство, при което аз съм му бил защитник на досъдебно и съдебно производство. Цеко Йорданов е бил свидетел по делото, поясни адвокат Васил Василев защо е против разпита на Николов.

 

Настояването на прокурор Костов да бъде чута думата на Николов изнерви защитникът и той ядно заяви: „Държа да се прочете производството, за да се докаже, че прокурор Костов не си е свършил работата”.

 

Пред Фрог нюз обвинителят поясни, че когато е гледано делото на свидетеля, той е бил на 400 км от столицата, така че няма как да е ангажиран с неговия случай.  

 

Въпреки възраженията на защитниците на Йорданов разпит бе проведен на сержанта.

 

По думите му през 2001 година Цеко Йорданов заедно с Петьо Петров и прокурор Трайков от Военна прокуратура отишли в МВР болница, за да се интересуват за здравословното състояние на покойния им вече колега Николай Колев. Те били придружавани от маскирани лица от Специализирания отряд за борба с тероризма във Враня.

 

В качеството си на охранител на лечебното заведение Николов отказал информация на магистратите. Тогава Цеко Йорданов започнал да се държи арогантно с полицая. „Той се държеше като представител на подземния свят. Крещеше ми и ме заплашваше, че ще ме арестува. Казваше ми, че ще ме арестува за 24 часа, после за още 24 часа и т.н.”, разказва Николов и допълни, че накрая били изпълнени заканите на Йорданов. Той бил закопчан и отведен в Съдебната палата за разпит. Последвало дело, което обаче доказало неговата невинност.

 

Николов разказа още, че прокурорът и Петьо Петров през цялото време докато се разправяли с него се обаждали по телефона на някого. По негово предположение този някой бил главния прокурор Никола Филчев.

 

Поведението на защитниците цели само едно – да бъдат прекъснати всички нишки на Алексей Петров, които водят към Никола Филчев, така коментира пред Фрог нюз острата реакция на адвокатите на подсъдимите по делото „Октопод” и допълни, че Йорданов, Петров и Трайков посетили МВР болница, където се лекувал Николай Колев, за да проверят дали не симулира, че е болен. Такова било нареждането на главния прокурор, предположи Костов.

 

Той обърна внимание, че адвокат Васил Василев, който представлявал Николов в съда, е трябвало да сезира прокуратурата за скандалното поведение на магистратите с клиента му, а той не го е направил, което е нарушение на закона.

 

Следващото съдебно заседание по делото „Октопод” продължава на 2 декември. Тогава ще бъде разпитан ключовият свидетел Светлин Иванов – Близнака, който е представител на подземния свят. Той има какво да разкаже за бизнеса на Антон Петров -Хамстера и Алексей Петров, свързан с проститутки.

 

Този свидетел се призовава за втори път. Първият път той не бе разпитан, тъй като един от подсъдимите се разболя. Ще видим дали нещо се случи на 2 декември, добавя Костов.

 

По неговите сметки, ако всичко върви по план, делото трябва да приключи до лятото. Остават да бъдат чути още 30-40 свидетели и няколко вещи лица. Отново ще бъде призован свидетелят от израелски произход Меир Овадия, който е изключително важен за развръзката на делото. Досега е призоваван 3 пъти, но безуспешно. Той е добре познат на подсъдимите, но вероятно е в техен интерес да не идва в съдебна зала.

 

На следващото съдебно заседание ще бъде дадена думата на Светлин Русев, който не бе изпратил извинително писмо до съда за отсъствието си. Следващия път спрямо него ще бъде предприета принудителна мярка за явяване в съда. Такава задължителна мярка обаче не бе използвана спрямо Нешка Робева, която за втори път не откликва на поканата на съда. Този път нейното извинение бе турне на трупата й.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7265 |21.10.2013 България се представи в "Денят на добрата новина" в Брюксел . 0| 5941 |10.09.2013 Аню Ангелов застава пред комисията за "Авиоотряд 28" . 84| 8918 |26.06.2013 Протестът "На кафе" пред парламента стана жива верига (снимки) . 7| 6184 |13.02.2013 Непредсказуемата Северна Корея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads