Реклама / Ads
20| 8361 |18.01.2013 АКТУАЛНО

Протестът по река Дунав срещу АЕЦ "Белене" - 24 март 1990 г.

.
Тук можете да видите уникални кадри от протеста, организиран от "Екогласност" на 24.03.1990 г. срещу строителството на АЕЦ "Белене".
 

Няколко кораба и десетки лодки с развени сини знамена и плакати със знака на Екогласност преминават по Дунава покрай строителната площадка на започнатия още години преди това проект и акостират в пристанището на Свищов, където са посрещнати от хиляди демонстранти, с духова музика и с балон, който се издига във въздуха и от който активистите хвърлят позиви.

Там, на самото пристанище се състои и протестния митинг срещу ядреното безумие - и присъстващите на него скандират "Не на АЕЦ!" - и познайте още какво - "И преди, и сега, БКП е мафия!", разбира се. Сред ораторите ще видите познати и днес лица - като мореплавателя Дончо Папазов, Лъчезар Тошев, Красен Станчев и още много други.

Обърнете внимание на датата - това е още преди първите избори за Велико народно събрание, които предстои да бъдат безчестно манипулирани; на власт е първото правителство на Андрей Луканов, българите още се страхуват от възобновяване на репресивната власт. Не и тук обаче - твърде пресен е споменът от Чернобил и от подлостта на комунистическата номенклатура, която си осигури специално снабдяване с безопасни продукти, но не обели и дума пред своя народ - и остави българските ученици да манифестират под първомайския радиоактивен дъжд.

Тук хората се вече с други лица, с друго мислене, с друг кураж - те знаят какво е свободата и не се страхуват да я отстояват - и отказват да приемат съдбата си на жертвени животни, обитаващи земетръсната област край ядрената централа - която същата партия и днес се опитва да им пробута, и днес се опитва да ги обрече на постоянна заплаха, на бедност и зависимост от днешния руски режим, достоен наследник на някогашния съветски. Тези кадри са поучителни, този пример е знаменателен - той казва: хора, събудете се!

Едвин Сугарев
svobodata.com

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 9300 |15.01.2013 Защо полудяваме? . 41| 18415 |10.01.2013 10 януари 1997: Счупени глави, счупени прозорци и 5$ заплата . 13| 13567 |13.01.2013 Само за Frognews: Трaвмaтичните белези на мaкeдoнскaтa (не)примиримост . 7| 7380 |08.01.2013 След "булката", и "хановете" на проверка от СЕМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads