Реклама / Ads
34| 9073 |25.09.2010 АКТУАЛНО

Протести в София срещу цигански привилегии

.
Равни права за всички Източник: talknerdytomelover.com
„Равни права и равни отговорности!”, е лозунгът, под който преминава протестната акция в София срещу неспазването на законите от определени групи в обществото.
 
Организатори са Българският национален съюз и „Гражданска инициатива равни права и отговорности".

"Вече 20 години българското население у нас бива подлагано на системен тормоз и безконтролни изстъпления от страна на циганското малцинство пред безучастния поглед на държавата", твърдят организаторите. Според тях липсата на справедливи наказания е по същество отказ на държавата да спазва законите. От друга страна това създава у малцинството чувство за безнаказаност и след всяко беззаконие му дава куража за нови престъпления.

Организаторите настояват държавата да вземе мерки срещу действията на тази група от обществото. Сред исканията им е записано, че "трябва да се прекрати практиката циганският етнос да се ползва със специални привилегии и същевременно да няма никакви задължения към държавата".

Протестиращите смятат, че трябва да се осигури "допълнително полицейско присъствие в селските районни, където положението е плачевно и българското население е подложено на ежедневен тормоз от цигански банди", а също и "изплащането на помощи за безработни и социално слаби да бъде обвързано с полагането на обществено полезен труд към общините поне 22 дена в месеца по 4 часа". В същото време социалните помощи да се спират на родители, които системно не се грижат за децата си и ги оставят да просят и крадат.

Сред исканията на протестиращите е и промяна на избирателния закон за въвеждане на задължителен образователен ценз като предпоставка за гласуване – така щяла да се прекрати порочната практика "неграмотни хора да продават гласа си за 10 лева и да решават съдбата на нашата Родина".

В същото време по примера на яболския кмет, който срина цял блок, населен от роми, и община Роман планира да премахне опасна панелка, съобщи бТВ. От години в град Роман в страшна мизерия съществува блок, наричан "Двойката". Той е построен преди 30 години за работниците от местен завод. Общината е зазидала един от входовете, защото е опасен, но в другите два все още живеят хора.

Повечето апартаменти са без тераси, стъпалата са изкъртени, няма парапети. Преди време малко цигане паднало от третия етаж заедно с парапета, но оцеляло по чудо.

Заради критичното състояние на блока от 2007 г. е в сила забрана за отдаване на общинските апартаменти под наем. Но вътре постоянно се самонастаняват хора, някои от които дори нямат документи за самоличност.
Хора, прасета и кучета съжителстват заедно от години. В апартаментите няма вода, тоалетните не работят, а всичко, което е метално е продадено за скрап.

От Общината казват, че досега не се осмелявали да пипнат блока, за да не ги обвинят в расизъм, но по примера на ямболския кмет и тук ще пристъпят към събаряне.

50% от децата от ромски произход, живеещи в Европа, не успяват да завършат основното си образование. От всички европейски общности ромите са с най-висок риск от бедност, сочи доклад на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО.

"Ромите са тези, при които има най-голям риск от бедност", се казва в доклада, който ще бъде обсъден по време на Първата световна конференция за грижи и образование в ранна детска възраст в Москва на 27-29 септември. Текстът цитира още проучвания на общественото мнение в Европа, според които много европейци имат отрицателна нагласа към тази група хора, основаваща се на стереотипи и предразсъдъци, датиращи от няколко века. За да се справим с трудностите, в които живеят ромите, правителствата трябва да прилагат фискална и социална политика, насочена към подобряване на качеството на техния живот, отбелязва Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Конференцията в Москва ще открие кметът на руската столица Юрий Лужков в понеделник. За целта той се завръща специално от Австрия, където замина след остри критики за конфлект на интереси и съмнителни договори за милиони на общината. Част от тях се свързват с името на съпругата му Елена Батурина, най-богатата жена в Русия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 80| 20519 |01.08.2010 На борбата срещу чалгата! . 35| 6097 |17.05.2010 Днес е международният ден срещу хомофобията . 0| 7406 |19.04.2010 На 9 октомври „Скорпиънс” за последно в София . 3| 8905 |04.03.2010 Официално: Metallica, Rammstein, Slayer, Manowar, Alice In Chains идват в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads